31-годишната жена е получила инсулт през пролетта, когато е била бременна в 15-та гестационна седмица. При постъпването й в болницата в град Дебрецен, лекарите установяват, че тя е в мозъчна смърт, но плодът е жив. Жената е била включена на животоподдържащи системи в продължение на три месеца.

Така в 27-та гестационна седмица от бременността бебето е изродено чрез Цезарово сечение. То е било с тегло 1,4 кг. Два дни след раждането, апаратурата, поддържала живота на майката, е била изключена.

Органите на жената - сърцето, черния дроб, бъбреците и панкреаса, са дарени на четирима пациенти след съгласието на близките й. Университетът не посочва датата на раждането и пола на бебето, защото роднините не са искали. Унгарското законодателство защитава самоличността на донорите и реципиентите.

Началникът на интензивното отделение в унгарската болница д-р Молнар заявява, че в света са известни само три случая на жени, изпаднали в мозъчна смърт в 15-та седмица от бременността. И в трите случая обаче бебетата не са оживели.