Решението е свързано с потока от мигранти според Асошиейтед прес, която се позовава на правителството в Будапеща. Оградните елементи се произвеждат в затворнически работилници.

Миналата есен Унгария първа започна да укрепва границите си. Тя построи огради край Сърбия и Хърватия. Правителството е уточнила, че производството се увеличава за случай, че се наложи ограда да бъде построена и по границата с Румъния, или ако в други страни се повиши търсенето за такива съоръжения.

През 2015 г. Унгария е продала 24 000 ролки бодлива тел, 16 000 оградни стълба и други материали на съседна Словения и е дарила 100 километра бодлива тел и друго оборудване на Македония.

За сегашното решение става известно в момент, в който наплив на мигранти покачва напрежението по т. нар. Балкански път към Западна Европа, а ЕС трудно търси решения за кризата, която явно продължава и тази година.

В Европейския съюз Унгария е на първо място по приети бежанци на 100 000 души от собственото население. На толкова унгарци се падат 1798 души подали искания за убежище, сочат данни на Евростат. По този показател я следват Швеция и Австрия, със съответно 1667 и 942 на 100 000 души.

Но в началото на миналата есен миграционния натиск доведе до тежко напрежение и инциденти по границите и жп гари в Унгария. Тогава тя предприе мерки за спиране на човешкия поток, а нейният премиер Виктор Орбан се утвърди като най-суров критик на политиката на ЕС пред лицето на миграционната криза.