Това е въпрос на справедливост и на национално достойнство, заяви държавният глава Румен Радев в словото си пред паметника на Одринската епопея в София по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от епопеята.

Според Радев търсенето на решение на казуса с обезщетенията не е анахронизъм, а е част от съвременния европейски прочит на историята и в духа и практиката на днешната международна политика.

"Българското общество няма да допусне историческата истина да се преиначава, а горчивите факти да се замитат под килима на геополитическите съображения. Така може би донякъде ще изкупим дълга си пред нашите предци. Много от тях си отидоха с отворени очи, защото душите им останаха завинаги по родните места, в Одринска и Беломорска Тракия", отбеляза държавният глава.

"Преди 105 години на днешния ден камбаните на "Александър Невски" възвестиха падането на Одрин. Тази славна военна победа бе триумф на българския национален дух, въплътен във войниците и командирите по бойните полета на Тракия. Но тази победа остана в хрониките. Последва я политическо поражение, довело до една от най-големите национални трагедии. Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който ние не трябва да забравяме", посочи президентът. По думите му разрушените и заграбени домове, прекършените съдби не са успели да изпепелят родовата памет и надеждата, че справедливостта някой ден ще възтържествува.

Паметникът на Одринската епопея ни напомня и днес, че българският войник изпълни с храброст и всеотдайност своя дълг към тракийци, но войнската доблест и непреклонност не могат да изкупят слабостта на политиците, както на някогашните, така и на днешните, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че в Деня на Тракия мястото на всеки български държавник е пред паметника на Одринската епопея и сред наследниците на тракийските бежанци. Да поискаме прошка, да почетем жертвите, да ви чуем и заедно да отстояваме правата ви на български граждани, посочи Радев. Президентът отбеляза значимостта на тракийските дружества, които пазят традициите и завета - не забравяй, но не отмъщавай.

На поклонението присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, депутати и граждани. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е изпратила поздравителен адрес.