Това заяви руското министерство на външните работи по повод задържането на Анна Курбатова от Службата за сигурност на Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Отвличането на журналистката от Първи канал Анна Курбатова на 30 август в Киев и принудителното й депортиране в Русия явно не е случаен инцидент, а целенасочена провокация по инициатива на украински екстремисти и национал-радикали.

Вчера личните данни на Анна Курбатова бяха публикувани в прословутия сайт "Миротворец", който е на подчинение на украинското външно министерство", заяви руското дипломатическо ведомство.

Посолството на Русия в Киев е отправило официални ноти до украинското външно министерство и правоохранителни органи за изясняване на ситуацията с Курбатова. Такова искане е отправено и към посолството на Украйна в Москва.

Преди задържането си Курбатова е работела по репортаж за гоненията над журналисти в Украйна, а преди няколко дни Първи канал излъчи неин репортаж за военния парад в Киев по случай Деня на независимостта на Украйна.

В него журналистката нарече парада "марш на зависимостта", а датата - "тъжен празник". Според нея Киев се е върнал в тежкия период на 90-те години на миналия век, а Украйна "е напълно зависима от Америка и Европа".

Посолството на Русия в Естония междувременно осъди отказа на местните власти да издадат акредитации на журналисти от агенция "Русия днес" за неофициалната среща на външните министри от ЕС на 7 и 8 септември в Талин.

Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по въпросите на медийната свобода призова на страницата си в Туитър властите на Естония да преразгледат отказа си.

Говорителят на Службата за сигурност на Украйна Елена Гитлянская публикува съобщение в социалната мрежа Фейсбук, в което твърди, че журналистката от руската телевизия „Първи канал“ е експулсирана от страната и ѝ е забранено да влиза в Украйна за срок от три години, предаде украинската агенция „112“, цитирана от Агенция "Фокус".