На заседание на правителството Петро Порошенко заяви, че пътната карта за мир между Украйна и проруските сепаратисти съхранява понятието за суверенна единна държава в настоящите й граници, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

По думите му сключеното примирие между правителствените войски и бунтовниците се оказва трудно, защото "терористите непрекъснато се опитват да предизвикват" военните сили на Киев.

Вижте снимки >>>


Той добави, че подписаният в Минск "протокол предвижда възстановяването и съхраняването на украинския суверенитет върху цялата територия на Донбас (в Източна Украйна)", включително контролираната от бунтовниците част.
Според президента Украйна не е направила никакъв компромис за териториалната си цялост.

Следващата седмица Порошeнко ще внесе в парламента проектозакон за даване на специален статут на някои райони в Донецка и Луганска област, които в момента са под контрола на сепаратистите.

"Не може да се обсъжда федерализация или някакво отделяне (на източните области). Законът за временно автономно управление на Донецка и Луганска област осигурява статут, който запазва тези области в Украйна", подчерта той.

Порошенко не изключи въвеждането на особен режим в районите под бунтовнически контрол.

"Трябва да сме готови и за организиране на партизанско движение. Искаме мир, но ако искаш мир, трябва да държиш барута сух", каза президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той каза, че украинските войски се прегрупират в Източна Украйна и украинските власти ще направят всичко възможно да се възстанови мирът на изток.

"Един Господ знае колко ще трае примирието, затова нямаме право да се отпускаме. Извършваме прегрупиране на въоръжените си сили", каза Порошенко, като подчерта, че това се прави не за нападение, а за отбрана на територията.

Той също така съобщи, че работата на три смени на украинските военнопромишлени компании сега позволява доставката на до 30 единици бронетехника на ден.

Порошенко е подписал закон, който разкрива път към налагането на икономически санкции на лица и компании от Русия, предаде Ройтерс, като се позова на Интерфакс. Приетият миналия месец от парламента в Киев закон вероятно ще засегне юридически и физически лица в Русия, заподозрени, че подпомагат и финансират проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Правителството на Украйна вече е изготвило списъци на 172 граждани на Русия и други държави и на 65 руски компании, на които може да наложи санкции за "финансов тероризъм".
Сред компаниите е и износителят на природен газ "Газпром".

Посланиците на страните от Европейския съюз ще обсъдят днес дали да влязат в действие новите санкции срещу Русия, наложени заради действията й в Украйна.
Администрацията на Барак Обама завършва подготовката на нови санкции срещу Русия, но ще реши дали те да се въведат в зависимост от развитието на ситуацията в Украйна, заяви пък говорителката на Държавния департамент Мари Харф.