Украинските привърженици на бившия грузински президент Михаил Саакашвили го освободиха от полицейски автобус, след като неговия арест днес предизвика сблъсъци с полицията в центъра Киев, предадоха световните агенции.

"Призовавам ви да започнете мирен протест за отстраняването на Порошенко, не трябва да се боите от нищо", каза той през мегафон, след като бе свален от автобуса въпреки съпротивата на полицаите в екипировка за борба с масови безредици.

Саакашвили
се зарече, че "ще даде живота си за свободата на Украйна" и прикани привържениците си да го последват към парламента.

След това неколкостотин демонстранти, начело със Саакашвили, увит в украинския национален флаг, тръгнаха към сградата на Върховната рада, за да настояват за отстраняването на Порошенко.

Бившият грузински президент бе задържан по-рано днес от Службата за сигурност на Украйна, която съобщи ,че е обвинен "в съдействие на престъпна организация". Преди това адвокатът му заяви, че "Саакашвили е обвинен в опит за сваляне на конституционния строй".

Ако вината му бъде призната, Саакашвили може да бъде осъден на лишаване от свобода от 3 до 5 години.

Бившият президент на Грузия бе назначен от Порошенко за управител на Одеска област, но после двамата развалиха отношенията си и президентът го лиши от украинско гражданство. След това Саакашвили започна да се изявява като борец против корупцията в Украйна.

Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко каза, че т. нар. Движение на новите сили и неговият лидер Саакашвили са получили половин милион долара от "престъпната групировка на Янукович" с цел да организират митинги за завземане на властта в Украйна.

Проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт през 2014 г. след масови протести и избяга в Русия. Луценко добави, че засега не е на дневен ред депортирането в Грузия на Саакашвили, който е обвинен в "съдействие с престъпна организация".

Сутринта Службата за сигурност на Украйна (ССУ) извърши обиск в жилището на Михаил Саакашвили в Киев. Тогава бившият грузински президент се покатери на покрива на сградата и оттам започна да вика срещу президента на Украйна Петро Порошенко, като го нарече крадец.

Саакашвили призова своите привърженици да оказват съпротива на властите. Край сградата се събраха неколкостотин от тях и избухнаха безредици със силите на реда. Един човек пострада, предаде ТАСС.

Полицията изпрати в центъра на Киев допълнителни подразделения, съобщиха органите на реда, без да уточнят броя на полицаите, участващи в акцията.

Столицата е парализирана поради задръствания, предизвикани от протестиращи и сили на реда.

Симпатизантите, които защитават Саакашвили, са най-много 200 души. Срещу тях са изправени горе-долу също толкова служители на реда, но на мястото са изпратени по спешност и  специални сили, посочва ТАСС.

Най-малко петима души са задържани в Киев за съпротива на полицията по време на задържането на Саакашвили, съобщи говорител на украинското МВР, цитиран в изданието "Украинска правда".

Артьом Шевченко добави, че лично видял демонстрант с нож, който се опитал да среже гумите на полицейски коли. Задържана била и жена, счупила с камъни задното стъкло на една от патрулките.

Няколко граждани, пострадали при безредиците, са получили медицинска помощ на място, включително служители на реда, допълни Шевченко.

"Никой няма право да провежда масови репресии пред очите на цял свят за разправа с бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили. Това е политически терор, който е станал лице на Украйна", коментира от трибуната на Върховната рада Юлия Тимошенко, лидер на групата на партия "Баткившчина" и бивш премиер на Украйна.

Кой е Михаил Саакашвили >>>