553 родители на ученици в ТУЕС (Технологичното училище "Електронни системи") подписаха миналата седмица отворено писмо до МОН с настояване за намиране на нормативно решение за запазване на успешния образователен модел на училището.

Повод за  искането e намерението на ведомството да се преназначи директорът на ТУЕС от Техническия университет в София към Регионалното управление на образованието /РУО/.

Това ще доведе до коренна промяна в начина на работа на училището, до унищожаване на съществуващия 30-годишен образователен модел и до извеждане на училището от структурата на ТУ-София, което е част от нея от създаването му през 1988 г., заяви Светослав Сотиров - член на Обществения съвет на ТУЕС. Той отбеляза, че не е предвиден модел на училище, интегрирано с висше училище.

Сега трудовите договори на директора, на педагогическия и на непедагогическия персонал в ТУЕС се подписват от ректора на Техническия университет. По този начин ТУ управлява обществените поръчки на училището, а не директорът, обясни Сотиров.

Според него, ако ТУ вече не е работодател на директора и на учителите от ТУЕС, преподавателите, които не са педагози, ще трябва да получат педагогическа правоспособност, но те са доценти и професори. Те няма да искат да работят вече в ТУЕС, защото ще взимат по-ниски заплати като учители, отколкото сега - като преподаватели във висше училище, каза Сотиров.

Той добави, че в ТУЕС се учи по непрестанно обновяващи се учебни програми, тъй като в сферата на ИТ една технология се подменя с нова след година или година и половина.

"Докато излязат учебниците на МОН, които излизат за пет или десет години по-късно, тази технология ще е отмряла", коментира Сотиров, който също е възпитаник на ТУЕС.

По думите му така "учениците в училището ще бъдат принудени да учат по учебници на МОН - обща култура по информационни технологии, но това не е авангарда на технологиите".

Следващият проблем е свързан с преподавателите-практици от ИТ бранша, които не са педагози, заяви Сотиров. Той добави, че практически е невъзможно програмист, старши програмист или системен аналитик да напусне работа си за 5000 или за 8000 лева на месец, да отиде да учи за педагогически ценз, за да преподава после в ТУЕС. Тези преподаватели също ще се откажат от училището, дори и защото ще трябва да преподават по стари учебни материали, посочи Сотиров.

Според него сигурно ще бъдат премахнати и привилегиите за част от завършилите с висок успех ТУЕС да продължат висшето си образование в Техническия университет, защото училището вече няма да е част от неговата структура.

Всички позитиви от този 30-годишен, изграждан, авангарден, образователен модел между ТУЕС и ТУ ще бъдат заличени с един формален акт за подмяна на работодателя в трудовия договор, коментира Сотиров. По думите му "така се затрива бъдещето на 530 ученици, борили се да влязат в ТУЕС, за да го завършат с истинска и доходна професия".

Министърът: Няма да се променя статутът на ТУЕС


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев увери, че няма да се промени статутът на Технологичното училище "Електронни системи" и то остава към Техническия университет в София. Няма да се прекъсва връзката с него и няма да се променя преподавателският състав.

Представителите на ИТ сектора, които нямат педагогическо образование, ще може да продължат да преподават в ТУЕС, като има няколко варианта, които ще се обсъдят, заяви министър Вълчев.