Родители и ИТ общност бранят училище ”Електронни системи”

За промени в Закона за предучилищното и училищното образование настояват от Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет в София.

Обратно в новината

Коментари - Родители и ИТ общност бранят училище ”Електронни системи” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само да спомена, че цялата дандания е инициирана от прoф. Огнян Наков, който има връзки в министерството и понеже училището не е към неговия факултет, иска да направи мръсно.

А много вероятната истина можете да прочетете тук: www bg-mamma com /?topic=1027185

Съгласен съм. Целта е да се направи място за частните училища. И без това държавата официално ги спонсорира.

Администрацията е обслужващо звено в образованието, но за жалост на нейната врата пише "шеф".

Не вярвам на МОН и на министъра също и мисля че трябва да продължим да ги притесняваме докато не впишат статута на ТУЕС и в закона, така както е било до издаването на новия закон за образованието. Благодаря за подкрепата за ТУЕС и децата ни.

естествено че лъже най нагло. докато мине "седенката"

Министерство едноядреници, многозадачност всяка, тука оставете.

ТУЕС, СМГ,НПМГ разкриват погрешната политика на МОН за последните 30 години. И по сталиниски трябва да се премахнат,за да няма инакодействащи.

ТУЕС - да!СМГ е нормално училище, такова каквото трябва и другите да бъдат, просто блести на фона на общото безхаберие. НПМГ е посредствено училище със стара слава, в което се влиза и по втория начин (с т.нар. "дарение"), а от това следват и всички негативи, характерни за образованието ни.

Не знам за какви дарения говориш, но ние държахме изпит за влизане и в СМГ и НПМГ . Сега какво е един господ знаее. Факт е че голяма част от нашия випуск сме по целия свят с по 10000- 15000 долара на месец, така че напълно разбирам родителите които защитават тези училища. По онова време доста от учителите в НПМГ бяха и автори на учебниците за останалите училища. Този министър какво е написал в живота си? Наръчник за пожарникари?

Не си даваме УЧИЛИЩЕТО!!!!!!!!!!!

Явно политиката е да съсипят добрите държавни училища, за да просперират колежи, лицеи и да се вземат частни уроци. МОН е една далавераджийска структура. Безобразни гълтачи на пари и от бюджета и от родителите - в резултат - ниско заплащане на учителите + килограми тъпи учебници и пособия и накрая полуграмотни абитуриенти.

Учил съм в това училище преди много години и тогава си беше най-доброто ИТ училище, както предполагам е и сега. Трябваше министерството да потърси начин за създаване и на други училища по подобен модел вместо да унищожава малкото успешни такива.

Ей в България едно нещо хубаво да има и цялото министерство, депутати ще гледат да го развалят. Значи за мутренските фирми всичко е наред, изрядни данъкоплатци, а проблемът идва от училищата. Слушах пресконференцията и направо не го разбирам това министерство на образованието. Хората са създали училище с образователен модел, който доказано работи с доказали се кадри и въпреки това държавата не иска да лансира това. Ако държавата не помага поне да не пречи, а тя даже гледа и ако може да го унищожи. Разбирам напълно, че има проблем с нормативната база, но в този случай министерството трябва да се намеси с нещо по-добро от предложеното. Трябва да положи усилия проблемът да бъде решен особено като се вижда каква е ситуацията с българските училища. Затова е минитерство, затова сме го избрали тоя министър.

Поредна победа на мениджмънта на Технически университет над мениджмънта на българското образование. Поздравления!

42

"Министърът: Няма да се променя статутът на ТУЕС " Миналата година ТУЕС за първи път нямаше отделен изпит(по математика и физика задаван и управляван през ТУ-София), а беше част от общия прием след 7-ми клас на МОН. Балът и за двете специалности беше невъзможно висок - 5-то и 8-мо място. Това е единственото техническо училище с такъв висок бал от самото му създаване. Когато кандидатствах за него имах 5.75 и 5.25 на изпитите и бях 7-ма резерва! Цялата ситуация се развива по няколко направления: 1. Показва се, че министерството е некадърен управник - няма друг "техникум" в Топ 100. 2. Министъра не може да праща СМС-и ("ЕГН:... , Ако може"). Директора се назначава чрез ИЗБОР от академичния състав на ТУ-София (като всеки завеждащ катедра, декан, ректор и т.н.), а не на база "добрите умения за работа с министъра". 3. В училището от години се спъват ремонти и обновяване на базата. Предстоят обществени поръчки за милиони (само по програма на ЕС има спечелени 1.5 млн. лева). Да не говорим компютърни зали и т.н. Тези пари в момента се администрират от ТУ-София, а не от РУО/директорът. 4. Министерството само говори за "дуално обучение", а в ТУ-ЕС и училището в Правец то е факт от самото му създаване (първоначално целта е да се обучават кадри за завода в Правец), фирми от бранша организират стажове, менторски програми или дори лекционни курсове за учениците. Това е възможно за ВУЗ и структурите му, но е невъзможно със сегашната 5. В ТУ-ЕС се изучава над 75% от специализирания материал в ТУ-София по учебни програми създавани и обновявани от АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ на ТУ-София, а не лелка в министерството за която "цифровизация" е да напише "23.03" вместо "23 Март". Следствие от сегашното е, че програмата може да се променя всяка година и няма изискуеми "умнотии" от някоя лелка. 6. Тъпотия и незаинтересованост от страна на Борисов / Дончев. Проблемът е на повече от година, но НЯМА НИТО ЕДИН ОТГОВОР НА ОТВОРЕНИ ПИСМА заведени с входящ номер в министерството с копие до техните кабинети.

Навремето унищожиха Техникума по Електроника, който нямаше аналог и в него преподаваха и преподаватели от ВМЕИ (ТУ) и от там излязоха много добри специалисти работещи днес в световноизвестни фирми, в БАН, с успешни бизнеси и т.н. Сега е някаква професионална гимназия, напомняща СПТУ. Кой и защо си играе така с най-успешните училища в БГ?!?!

loyola

Развалили са го, ама Михайлова още си преподава т.е. тормози децата ...

Опитите на МОН да вземе контрол над училището са някъде от 1995г насам. Аз съм випуск 1999г и помня, че още тогава ги имаше тези проблеми, но от МОН не можеха да направят нищо. За пореден път борба за власт от някакви недоклатени лелички. Защото не могат да спускат парашутисти и да назначават свои боклуци.

Интересно кога ли ще унищожат и СМГ. Тогава целта ще е изпълнена. Тъпотията ще е добродетел, на умните ще се присмиват. Ех колко е розово бъдещето в нашата мила родина.

Това училище дава на обществото образовани, мислещи и креативни млади хора, които веднага намират своята реализация на пазара на труда. Но това не е целта на МОН и за това искат да го унищожат. НЕ на непрекъснатия геноцид срещу българския народ!

Че "обществото" не получава нищо от похарчените там пари. НИЩО! Никой от тези "специалисти" не носи и грам принадена стойност на българското общество. Всички до един, търчат да си носят принадената стойност на Тръмп. Ми, тогава, Тръмп да ги учи, бе!

Ей, промити мозъци! Официална статистика ли искаш? Аз познавам доста хора завършили ТУЕС, които работят в България /вярно някои за чужди фирми/. Най-хубавото на този модел е, че младите виждат переспективи в ИТ, създават контакти, намират ментори. България изнася мозъци в други области - ИТ специалистите са тук!

Оставам без думи! Детето ми учи там, децата искат да се борят, децата не дават училището и преподавателите си! Никой не го е подтиквал да се противопоставя, дори децата разбират какво се случва! Защо "умните" глави не го разбират!!! Това е поредното доказателство, че не трябва да имаме умни и интелигентни деца, защото те са МИСЛЕЩИ и МОЖЕЩИ! на държавата не им трябва такова поколение

Хайде не се упражнявайте, когато сте вън от материята. Това училище е нито рак, нито риба..... Има много интересни виждания в него, но не отговаря на нормативната база. А големият вой се надига от "преподавателите", които би трябвало да са "учители"..... и тогава няма да си вземат лекторските. Това е нещо между училище и колеж......но ни рак ни риба......Тук изобщо не коментирам нивото на обучение, което със сигурност е добро.

42

Да затова е борбата - в единия случай се подчиняват САМО и ЕДИНСТВЕНО на правилата на ТУ-София, в другия САМО и ЕДИНСТВЕНО на РУО (сиреч министъра)... Затова е борбата. Като 16 годишно пишлеме ми преподаваха 5-ма доценти от ТУ-София, а не лелка алкохолик. Първите си имаха достатъчно часове в ТУ-София, затова не е за пари.

не нито риба, нито рак - то е направо акула в образованието. Но явно пречи на някой.

След като нивото на обучение "със сигурност е добро", тогава защо трябва да се променя училището и да преминава към други принципи на управление?

Останаха 1-2 свестни училища и тях ще унищожат.ТУЕС е уникално училище и ако това стане, ще отпаднем като водеща страна в IT сектора (както вече някой е писал).

Много сме добри в това да разваляме работещи неща, за да угодим някому. Г- н Министър, моля, информирайте, кой Ви подсказва да се повреди системата на ТУЕС , за да изпадне страната ни от спусъка на държавите , водещи в този отрасъл.

И какви са мотивите на Министерството да вземат у-щето под крилото си?! Да се облажат от няколкото държавни поръчки или си имат свой човек за директор... ясно е, че те няма как да продължат да го подържат в този му вид. Наистина ще го съсипят.

Със средното образование се занимава само МОН точка. В средното образование може да преподава само учител т.е. педагог. Директор се става като се премине през института за директори. Щом искаш да си учител, бегай да вземеш учителска правоспособност. Няма не искам, няма дай!

Така е ! Също така земята е плоска.