Поради висок процент на заболеваемост от грип ОУ "Христо Ботев", ОУ "Христо Смирненски" и СОУ "Отец Паисий" в Стамболийски временно от днес са преустановили учебните занятия, уточниха от министерството.

Над 30% от децата отсъстват от училище заради остри вирусни инфекции, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование в Пловдив, цитирани от БНР.
Грипната ваканция ще продължи до 8 февруари включително.

Ситуацията в Пловдив и областта остава спокойна, предаде Дарик. За изминалата седмица са регистрирани 302 случаи на остри респираторни заболявания и заболеваемостта намалява. В момента болни от грип са 89,25 на 10 000 души, а седмица по-рано те бяха 93 на 10 000.

"Придвижваме се към грипната епидемия, стойностите на заболелите по области постепенно се повишават", коментира пред дни проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.
Броят на критичната стойност - 200 души на 10 000 заболели от грип, наближава във Варненско, Хасковско и Старозагорско.
При двама заболели е доказан свински грип А(Н1N1).

Заразите атакуват предимно децата до 14 г., както най-поразявана е групата до 4 години (там болните са 370,77 малчугани на 10 000), следвана от възрастовата група 5-14 г. (262,96 повалени на 10 000).

Между 500 и 700 хиляди души щe засегнe интензивната грипна епидемия у нас, прогнозира главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Разпоредено е на болниците да подготвят допълнителни легла, клиниките са се заредили с достатъчно противовирусни медикаменти.

"Имунитет срещу грип не може да се изгради, но има кръстосан имунитет - когато грипният вирус е сравнително близък с други, с които човек се е "срещал" и затова болестта се преодолява много по-леко, дори и без симптоми. Тогава човек може да се почувства неразположен 2-3 дни, но няма да има останалите признаци на грип", коментира Кунчев.
В лечението на грип не се прилага антибиотик.
Според него даването на антибиотик като застраховка е излишно, освен това ще доведе и до дисбактериоза.

През януари 7-годишно момче от Пазарджик почина от сърдечна недостатъчност след усложнение от грип в пловдивска болница.
Според Министерството на здравеопазването не може да се каже със сигурност, че починалото дете е издъхнало от свински грип.