Протестът бе на 2 февруари. 

Проверката е разпоредена от Министерството на образованието и науката, след излъчен репортаж на БНР.

Сигналът за нарушения учебен процес на 2-ри февруари подаде майка на десетокласник. Тогава в ефира на "Хоризонт" тя заяви, че синът й изненадващо се е прибрал в къщи в 10.30 часа, съобщавайки, че всички - и деца, и учители, и директорът, са се включили в протеста.

Проверка на БНР тогава потвърди сигнала, а ученици са заявили: "Ние дойдохме да подкрепим кмета. Не бяхме на училище, защото кметът ни е по-важен. Отсъствия няма. Учителите и те са тук".

Проверката ще обхване Професионалната гимназия по селско стопанство и средното училище. Резултатите ще станат известни до месец, съобщиха от Регионалното образователно управление, съобщава БНР.

Засега Марин Рачев е обвинен в умишлена безстопанственост и неизгодна сделка, ощетила общината в Септември с малко над 200 000 лева.

Апелативният специализиран съд (АСС) върна на поста кмета на Септември Марин Рачев, който бе отстранен от поста от първа инстанция. Той обаче обжалва решението. Апелативните магистрати прецениха, че няма доказателства, че ако е на поста, градоначалникът би укрил улики или би повлиял на свидетели, които са му подчинение, както твърди прокуратурата.

Самият Рачев обяви, че ще бъде в отпуска до 2 април и ще е на разположение на разследващите.