Поради инцидента с цистерна на магистралата и наложените ограничения в движението вечерта на 13 август, колоните с военна техника за Съвместното учение „Шабла 2015“ ще се придвижват само в тъмната част на денонощието, съобщиха днес от Министерството на отбраната.

Придвижването ще бъде както следва:

От 22:00 ч. на 14 август 2015 г. до 06:00 ч. на 15 август 2015 г.
От 22:00 ч. на 15 август 2015 г. до 06:00 ч. на 16 август 2015 г. 

По неофициална информация на "Фокус" от военното ведомство обаче лично премиерът Бойко Борисов е разпоредил тежката военна техника, която трябваше да преминава днес по светло по магистралата, да тръгне няколко часа по-късно. От гледна точка на безопасността на гражданите, които ще се движат по "Хемус", той категорично забранил техниката да се движи през деня и да създава опасност и напрежение.

От последната стенограма на правителственото заседание стана ясно, че военният министър Николай Ненчев е молил за разбиране.

"Разпоредил съм на „Военна полиция“ да ескортира техниката и вероятно от 14-и – от 18.00 часа до 6.00 часа сутринта, за да се опитаме максимално да не затрудняваме движението по пътя за Варна. Тежка техника, тя си е наша, няма основание за безпокойство. Вероятно ще започнат атаки от най-различни източници, мисля че няма основание за каквото и да е безпокойство. Планирано е това учение", казва той.

Борисов отвръща, че ще се вземат всички мерки за сигурност.

"Ако може в ненатовареното време, в работни дни, когато е по-малък трафикът да се направи. Те са много интересни тези учения на Шабла", добавя премиерът.

Междувременно от областната управа в Добрич апелираха към гражданите да ограничат пребиваването си в района на военните учения на зенитния полигон на ВВС край Шабла. Ученията са планирани за периода 24-27 август с резервна дата 28 август, за времето от 8.30 до 19 часа.

През периода на ученията за временно опасни за корабоплаването и въздухоплаването се обявяват участъците от въздушното и морското пространство между нос Карталборун, нос Калиакра и линията, отстояща на 55 мили /100 километра/ успоредно на бреговата ивица, както и пространството над тях на височина до 40 километра.

Военните учения са с международно участие и включват полети на военни въздухоплавателни средства, стрелби с различни зенитноракетни системи и артилерийско въоръжение.