Той беше осъден за убийството на спецполицая от СОБТ Емил Шарков и за опита за убийство на петима негови колеги.

Петков е осъден да плати и обезщетения на пострадалите и на близките на загиналия Шарков, като общият им размер е 390 000 лева.

Трагедията в Лясковец се разигра на 14 март 2014 година, когато баретите опитаха да арестуват 53-годишния тогава Петков в дома му, след множество сигнали, че е въоръжен и заплашва деца в близкия училищен двор. Оказа се обаче, че мъжът ги очаква с боен арсенал.

Защитата на Петков пледираше, че той е действал при условията на неизбежна отбрана, но и трите съдебни инстанции приеха, че доказателствата не потвърждават това.

През 2015 г. Петков беше осъден на първа инстанция на доживотен затвор без замяна, а през февруари тази година Апелативният съд във Велико Търново я потвърди изцяло. Съдиите бяха категорични, че няма как да има неизбежна отбрана, след като няма противоправно нападение, на което подсъдимият да отвръща, а срещу него са били служители на МВР, които са действали в изпълнение на законна заповед.

Освен това по делото беше доказано, че Петков е убил Шарков, след като предварително го заблудил, че ще се предаде. Той дори съобщил това на колегите си, но Петков използвал момента, като по гласа установил къде точно се намира и го застрелял.

ВКС отхвърли всички жалби на стрелеца и защитата му като неоснователни. Върховните съдии приемат, че присъдата е законосъобразна и справедлива, тъй като цялостното поведение на Петко Петков от стрелбата до задържането му се отличавало с бруталност и агресия.

Самият той заяви по време на процеса:

„Съжалявам за всичко, което се случи, защото от цялата ситуация пострадалите сме аз, майка ми, семейство Шаркови и едно дете, което остана сирак. Но аз нямам вина в тази ситуация, защото бях нападнат в дома си. Вината трябва да поеме МВР. Разчитам на вашата съвест и моля да бъда оправдан по всички обвинения”.

Поклонение в памет на Емил Шарков (снимки)