Тялото на момиченцето бе намерено в неделя сутринта около 7.30 ч. в семейното жилище в Момчилград от майка й Садет, която се връщала от нощна смяна във фабрика край Кърджали. Жената намерила детето си мъртво, а главата му била облепена с тиксо. Дамла е била сама в апартамента, тъй като баща й работи в Белгия, брат й в Истанбул, а бабата била заминала в Турция при болни близки. 

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров заяви лаконично, че трудно може да се говори за заподозрян за убийството. Очакват се резултатите от ключови ДНК експертизи. По думите на главния прокурор, при ясни доказателства за извършителя, медиите ще бъдат уведомени.

Неофициално обаче стана ясно, че майката Садет Муса и друга близка до семейството жена, с инициали А.Т., са разпитвани часове наред. Към момента обаче няма яснота задържана ли е някоя от тях и коя. Според твърдения в местни медии, арест има и задържаната е 38-годишната Садет. От прокуратурата в Кърджали не потвърдиха, но и не отрекоха. 

Дали това е вярно ще стане ясно в следващите часове, тъй като по Закона за МВР майката може да бъде задържана в ареста до 24 часа. За да бъде оставена след това под стража трябва прокуратурата да повдигне обвинение и наблюдаващият прокурор да наложи с постановление 72-часов арест. 

И днес около 50 жители на Момчилград се събраха пред сградата на Районното управление на МВР. Те настояват за официална информация от органите на реда кой е убиецът на малката Дамла, съобщи "Арда Нюз".

Повечето от протестиращите не вярват извършителят на това престъпление да е майката. Майка на две малки деца заяви, че техният протест е и за сигурността на децата им.

Не спя спокойно, децата ми също са стресирани от случилото се. Искаме да разберем най-после -кой е извършителят на това престъпление?. Живеем в стрес, че в града все още броди убиец“ каза още жената. 

Психолог: 99% от убийствата на деца са дело на близки

Криминалният психолог Росен Йорданов заяви пред Нова телевизия, че в 99 процента от подобните случаи на убити деца става въпрос за хора, които се грижат за тях.

"Това може да са биологични родители, настойници, гледачи. Това със сигурност е близък до семейството. Хората имат едно лице за пред обществото и едно за в дома. Много често причина е извънклинично протичащи психични заболявания. Причина може да бъде и големият стрес. Гледането на дете понякога е и трудност и наслояването на несправяне с някакви трудности това може да доведе до много тежък стрес”, обясни той.

Директорът на психиатричната болница в Курило д-р Цветеслава Гълъбова пък коментира пред "България Он Ер", че ако бъде заловен човекът, който е убил Дамла, то той със сигурност ще бъде освидетелстван.

"Не знам какви може да са тези емоции, за да посегнеш на невинен живот. Явно за убиеца човешкият живот няма стойност. Това е безобразно изродско деяние", категорична бе д-р Гълъбова.