Името на Милена, заедно с тези на още 22 жени, бяха прожектирани върху фасадата на Народното събрание от Българския хелзинкски комитет. Акцията бе по повод дебатите в обществото за Истанбулската конвенция. 

В Дир.бг ви разказваме истории за жени, подложени на домашно насилие. Някои са се оплаквали на различни институции, но без ефект.


Красивата Милена се запознала с Илиян през 2014 г. Двамата бързо заживели заедно, а година по-късно заминали при майката на младата жена в Гърция, за да поработят. Илиян обаче така и не намерил работа, но започнал да проявява безумна ревност към Милена. Двамата останали в Гърция само четири месеца, след което се прибрали в България.

Заживeли в къщата на бабата на Илиян в пловдивското село Куртово Конаре. 25-годишната Милена си намерила работа в месопреработвателно предприятие в съседното Ново село, а приятелят й - в Пловдив. Скандалите заради ревността на Илиян обаче зачестили. Той бил само редовна смяна, а тя дневна и нощна.

На Коледа през 2016 г. младият мъж подарил годежен пръстен на Милена. Три дни по-късно 28-годишният Илиян се върнал от работа и вечерта отишъл в заведение в Куртово Конаре. Там пил вино и се прибрал в дома си около 22,30 часа. Милена била вкъщи и си почивала в спалнята, защото същата вечер трябвало да бъде нощна смяна. Младият мъж отишъл при нея и между двамата отново избухнал скандал.

Нервите на Милена обаче не издържали. Тя казала на Илиян: "Разделяме се!" и тръгнала за нощна смяна. Тогава младият мъж грабнал 15-сантиметров нож, настигнал годеницата си на улицата и с един удар в сърцето я убил на място. След това убиецът се прибрал, оставил ножа на обичайното му място и си легнал. 

Междувременно колеги на младата жена й позвънили по телефона, за да я вземат с автомобил. След като не я намерили на обичайното място, свили с колата по уличката към дома й. На 20 метра от къщата видели нещо на пътя. Шофьорът помислил, че е някакъв найлон и слязъл от колата да го махне. Там обаче с ужас видял, че на пътя лежи окървавената и вече мъртва Милена.

По-късно годеникът бе задържан от органите на МВР. Първоначално младият мъж призна вината си след разпит в полицията пред детектор на лъжата, но в последствие поиска делото да се гледа по общ характер. Въпреки че в килията 28-годишният убиец опита да се самоубие, като си преряза вените на едната ръка, съдът не го съжали и го остави за постоянно в ареста. В момента Илиян Рангелов се намира в затвора в Пловдив, където чака началото на процеса.

Той обаче така и не е започнал по същество. Само преди дни Окръжният съд в Пловдив го отложи за пореден път, тъй като защитата на обвиняемия поиска  допълнителна експертиза на черни кожени ботуши, както и призоваването на баба му Иванка Пейчинова, която живеела с него и Милена.

На излизане от съдебната зала майката на Илиян Рангелов заяви, че той е невинен и това ще се докаже. Репликата й обаче предизвика гневната реакция на майката на убитата Милена - Ангелина Динова. 

"Искам доживотна присъда за такова зверско убийство. Номерата на адвоката, явно му дава надежди някакви. Разочарована съм.... Тези постоянни отлагания - да идвам тук, да гледам физиономията на убиеца, да виждам ножа... Не се издържа вече! Страшно е! Ако нейното дете не е виновно, къде тогава е моето дете и защо той е в затвора?", заяви почернената майка.