Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията обясни, че е убеден, че приемането на България в Шенгенското пространство ще се случи през следващата година, заради оценките на всички държави от ЕС и декларацията на Европейския парламент.

„Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни”, заяви Цветанов и определи като „безсмислен” дебата в пленарна зала за мораториума върху новите лекарства.

„Хората останаха в едно заблуждение от фалшивите новини на БСП, които се заиграха със страховете на хората”, заяви Цветанов.

„Бюджетът на НЗОК за 2018 г. ще бъде с 407 милиона повече. Общият бюджет за НЗОК ще е 3 милиарда и 800 милиона лева, а общият бюджет за здравеопазване – 4 милиарда и 700 милиона лева”, заяви Цветанов.

По думите му 300 милиона отиват за онкоболните, а 70% от парите са за иновативни лекарства. Според Цветанов екипът в здравното министерство има амбицията да намали източването на Здравната каса.

„Трябва да имаме комплексна политика – да има профилактика, контролни прегледи, да има техника”, заяви Цветанов. „Освен това ние не знаем какъв е ефектът от тези лекарства. В Румъния има 6-годишен мораториум”, каза Цветанов.

„В момента има 28 молекули, които се плащат и ще продължат да се плащат. Спорът беше за тези 32. Правим възможно най-модерното здравеопазване”.

По другата важна тема от седмицата – строителството на втори кабинков лифт в Банско, Цветанов каза: „Има единна позиция, че втори лифт на Банско трябва да се прави". По думите му решението ще стане ясно на 28 декември.