След две седмици в САЩ и 20 срещи на най-високо ниво вицепремиерът Цветанов посочи, че през очите на Америка за последните 4 години България е постигнала сериозен напредък и в чисто стратегически план изглежда в момента много по-силна.
Това означава, че ние можем допълнително да надградим колективната сигурност на ЕС с такова стратегическо партньорство със САЩ, подчерта Цветанов, цитиран от БНТ.

Като особено важни Цветанов очерта срещите си във Вашингтон с Джон Бренън - съветник на президента Обама за контратероризма и вътрешната сигурност, с Джанет Наполитано - секретар по вътрешна сигурност на САЩ, с главния прокурор Ерик Холдър, с помощник-държавния секретар по наркотиците и правоохраната на САЩ Уилям Браунфийлд, с шефовете на ЦРУ, ФБР и Сикрет сървиз.

 Най-силното, което постигна България и в правоохранителната система с евроатлантическите партньори, е, че през последните 4 години ние открихме службите за истинско партньорство, което се гради на доверие и е от взаимен интерес за всяка една от държавите, но тя е в призмата на общата колективна сигурност на целия свят и общите действия срещу тежката трансгранична престъпност, посочи той.

Една от темите, които се очаква да бъде обсъдена и в рамките на срещата на българския премиер с американския президент, е атентатът в Бургас. Ние работим с партньорите от САЩ, Великобритания, Израел и други държави на двустранна основа по разкриването на този терористичен акт. Те са запознати, но аз ги запознах с последния напредък, експертизите, които са готови, по някои от важните акценти в разследзването, посочи министърът на вътрешните работи.

Цветанов нарече спекулации твърденията в някои медии, че по време на срещата с президента Обама ще бъде поискано България да изрази ясна позиция по евентуалното участие на Хизбулла в атентата.

По думите на вътрешния министър срещата на Борисов с американския президент се подготвя от близо година и основен акцент в нея ще бъдат теми от двустранен интерес в политическата, военната и енергийната сфера. Самият факт, че такава среща ще се състои в понеделник, Цветанов определи като ясен знак за отношенията между България и САЩ.