Цветанов е на посещение в Мадрид, където се срещна със своя испански колега Хорхе Диас.

Сериозността на случая се допълвала от факта, че освен трите тона скъп наркотик, на борда на кораба не е имало нищо друго. Чрез куха фирма е ставало менажирането на плавателния съд, посочи Цветан Цветанов и категорично заяви, че освободените от съда в в България Дойчин Дойчев и Руслан Колев са се познавали. Дойчев пък се познавал отдавна с Евелин Банев - Брендо, обвинен за трафик на големи количества кокаин в Италия.

Само една част от моряците по оперативните данни са съпричастни към преноса на заловените три тона наркотик, посочи Цветан Цветанов и заяви, че основни организатори на канала са колумбийци и испанци. Българите са се занимавали с организацията по транспорта.

Имаме доказателства, че част от екипажа на кораба е бил замесен в трафика на кокаин, категоричен е Цветанов, цитиран от БНР.
Невинните да бъдат бързо освободени е цел, която разследващите имат. А свидетелските показания на моряците ще допълнят картината, която разследващите вече имат за случая, бяха думите на Цветанов.

Нашата основна задача в момента е, заедно с испанските колеги, да установим по-горните нива за организирането на този трафик, заяви още той.

Освен, че след две седмици испански разследващи пристигат у нас, от три дни в Мадрид са българските агенти, работили по случая. Корабът е бил наблюдаван три месеца, каза министърът.

Според испанското законодателство при случаи, подобни на този със задържания кораб "Св. Николай", е възможно три месеца арестуваните да не могат да се видят с никого. Цветанов допълни, че се полагат усилия задържаните 21 български моряци край Кадис да могат да се видят колкото може по-скоро със свои роднини.
Вчера стана ясно, че българските моряци ще бъдат съдени в Испания.

Междувременно днес бе съобщено, че прокуратурата се е отказала да протестира освобождаването на Дойчин Дойчев и Руслан Колев и те със сигурност остават на свобода.