Съдия Екатерина Роглекова съобщи, че мотивите за решението ще бъдат изготвени в 15-дневен срок, предаде Дарик радио.

Според решението на магистратите съдийката ще трябва да заплати сумата от 500 лева, колкото са разноските по делото.
"Ще обжалваме", беше краткият коментар на адвокат Даниела Доковска, която защитава Мирослава Тодорова.

„Доволна съм от присъдата", каза защитникът на вътрешния министър Десислава Добрева.

Ако Цветанов беше осъден, той трябваше да плати глоба между 5000 и 15 000 лева.

Мирослава Тодорова заведе дело срещу министъра заради това, че е разгласил в две интервюта по национални медии неверни и позорящи я обстоятелства, свързани с работата и дейността й като представител на обществена организация - председател на Съюза на съдиите. Цветанов заяви, че със забавянето на дела тя работи в услуга на организираната престъпност, като даде пример с мотивите по осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов - просрочени с три години.

Цветан Цветанов да бъде признат за невинен, пледира по време на днешното съдебно заседание защитничката му Десислава Добрева, цитира я "Фокус". В пледоарията си тя изтъкна, че в съдебната практика се приема, че предмет на клевета могат да бъдат конкретни лица, а в случая липсва адресант на обвинението.
"Съдия Тодорова е направила интерпретация на изказването на вътрешния министър, изразите са извадени от контекста. Никъде в интервютата, които е давал за медиите, министърът не е казал: „Съдия Тодорова покровителства умишлено организираната престъпност и мафията", добави адвокатката.

В думите си обаче Цветанов посочва конкретното дело и казва "този съдия", така че категорично става ясно за кого говори.

Адвокатката изтъкна още, че вицепремиерът е говорил конкретно за работата на Тодорова и за това, "което е публично известно - че забавя мотиви по съдебни дела". Критиката му била свързана с обстоятелството, че по този начин тя нарушава обществения интерес.
По думите на Добрева – начинът на мислене не може да се криминализира.

Защитникът на съдия Тодорова – известната адвокатка Даниела Доковска, представи пред съда доказателство – интервю, дадено за в. „Капитал” от министър-председателя Бойко Борисов на 24 януари 2012 г., в което той призовава на Цветанов да се извини за думите си. Доковска добави, че представят това интервю, за да докажат, че правителството не разполага с доказателства, че нейната довереница – съдия Тодорова, е свързана с организирана престъпност и че я покровителства.
Съдия Екатерина Роглекова обаче не прие това доказателство, като каза, че няма връзка с настоящото дело.

В началото на съдебното заседание съдът прие експертното заключение, направено след подробно изслушване на интервю от аудио и видео носител на телевизията, където е правено. Експертът добави нечути изрази и думи в първи вариант.

"Не се чувствам виновен за това, което съм казал в интервютата, които съм дал. За мен е непрофесионално да имаш забавяне на дела с месеци и с години и на по-горна инстанция да има изтекла давност, защото това е отказ от правораздаване", заяви преди месец самият Цветанов, който отказа да се извини. Той не присъстваше в съда по време на нито едно от заседанията по делото.