Ратификацията на споразумението с Обединеното съвместно командване на НАТО (SHAPE) подкрепиха 120 депутати, 20 бяха "против", шестима се въздържаха.

Против бяха БСП. Националистите от "Атака" също се противопоставиха на споразумението и поискаха поименно гласуване със ставане от място, което мнозинството не прие, съобщи БТА.

Споразумението предвижда личният състав на националния КИС (Комуникационно-информационната система) модул на наша територия да се състои от двама офицери и 55 сержанти и войници, които се осигуряват от България.

Националните модули могат да се използват за национални цели, доколкото задълженията към НАТО не се нарушават.

Издръжката на личния състав е национална отговорност, е записано в текста.

Изграждането на инфраструктурата на модула е проект по програмата на пакта за инвестиции в сигурността. Разходите по поддръжката са споделени между Алианса и Министерството на отбраната.

Десислав Чуколов от "Атака" призова България да запази неутралитет и да не подкрепи предложеното споразумение, съобщи БГНЕС.
Според Чуколов базите на НАТО ще ни опазят "толкова, колкото опазиха Кипър през 1973 година".

Според "Атака" въпросът се омаловажава, като се говори с умалителни - "центърче и батальонче", а накрая ще стане една "войничка":

"Да не се врем между шамарите и поне тук да не бъдем най-лоялният последовател на САЩ и НАТО, а да оставим САЩ и Русия първо да стигнат до съглашение".

"Как да обясним, че в околностите на София разполагаме едно нищо, което не представлява кой знае какво, но гарантира националната сигурност", коментира социалистът Валери Жаблянов уверенията на привържениците на споразумението, според които става въпрос за разполагане на техническо оборудване, а не на военни бази.

"България е заобиколена от сигурност, най-големият привърженик на САЩ е до нас, въоръжен до зъби - Турция", продължи той.

Според него тази структура се изгражда, за да обезпечи нападателните съединения на НАТО от територията на страната ни и превръща България в потенциална мишена.

"Става въпрос за снишаване, снишавайте се смело по стъпките на другаря Живков", обърна се той към поддръжниците на документа, което предизвика
реакцията на Мартин Димитров (РБ).

Той коментира, че европейските социалисти отдавна избрали НАТО, а съветските
социалисти не могат да приемат членството в него.

По думите му БСП е на този кръстопът от 25 години и посъветва столетницата да реши този вътрешен партиен проблем.

"Двуполюсният модел отстъпи мястото на еднополюсен свят. Днес e безспорно, че еднополюсният свят е в криза и всички сътресения и турбулентни процеси са резултат от тази криза. Въпросът е къде ще се ситуира България - към обреченото да бъде преодоляно или към едно по-достойно място. Аз ще гласувам против, защото съм направил своя избор", обяви депутатът от БСП Георги Божинов.

Според него една държава се е превърнала в единствен фактор, тя иска да запази на всяка цена и с всички средства своето изключително поведение в света и превръща НАТО в инструмент на своите цели.

"Преговорите за това споразумение са започнали при Станишев, а договорът е подписан при Орешарски. Днес ние изпълняваме нещо, което е на финала на своето развитие", обяви депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.

Той обвини левицата в шизофреничност, защото например техният представител в комисията по отбрана Ангел Найденов е подкрепил споразумението.

"Не става въпрос за бойна техника, а за няколко компютъра и няколко предавателя. Става въпрос за комуникационно-информационен център, и то модул от него", обяви Тошев.

От ДПС пък обявиха, че категорично ще подкрепят споразумението, защото имат ясен евроатлантически профил и са убедени, че изграждането на центъра на НАТО в Горна Малина е част от националната сигурност.

Янко Янков (ДПС) защити споразумението с мотива, че на този етап България не може нито финансово, нито с потенциала на въоръжените си сили сама да гарантира националната сигурност.

"Неутралитетът означава бездействие, да не правим нищо", отговори той на хората на Волен Сидеров.

Дебатите по ратификацията започнаха още вчера със скандал между лидера на "Атака" Волен Сидеров и представители на ПФ.
От "Атака" категорично възразиха срещу разполагането на този батальон, като според Сидеров той ще бъде използван в бъдеще за координация на военни действия на територията на Украйна. Сидеров предупреди, че ЦРУ и Пентагонът подготвят "изключително опасен сценарий" за етнически сблъсъци в България.