Това е установено, след като от комисията сравнили цените на тези лекарства у нас с цените им в референтните страни. При 220 от медикаментите текат  процедури по обжалване на откритите по-ниски цени.

Според здравния министър Десислава Атанасова при редица от тези продукти постигнатото намаление е сериозно.
За някои продукти намалението около 300 лева от март досега, което мисля, че е достатъчно много”, коментира Атанасова.

Например в групата на продуктите за лечение на онкологични заболявания цената на флакон „Trastuzumab” от 1454 лв. е намалена със 141 лв. 300% е намалението при „Lomustine” - от 380 на 130 лв. за опаковка. От 2618 на 317 лева пък е намалена цената на флакон „Bortezomib.” При лекарствения продукт „Clopidogrel”, използван в областта на кардиологията, намалението е от 70 лева за опаковка на 12 лева.
Лекарството срещу хепатит с международно непатентно наименование „Ribavirin” също е с нова цена, със 141 лв. по ниска, отколкото предишната от 1307 лв.

Предстои да бъдат проверени още 2246 лекарствени продукта, тъй като за цялата 2012 г. броят на всички проверени лекарства трябва да достигне 3200.

Десислава Атанасова отхвърли твърденията, че намаляването на надценката на медикаментите с 2% ще повлияе зле на бизнеса на фармацевтите. Има три ценови групи за лекарства - до 10 лв., от 10 до 30 лв. и над 30 лева, обясни министърът и допълни, че намалението ще бъде усетено най-много от пациентите, които използват лекарства от третата ценова група.
Цените в първата ценова група – от 0 до 10 лв. намалението ще е стотинки, но при лекарствените продукти с цена над 30 лева - то ще в от 10 лева и повече, обясни здравният министър, цитирана от съобщение на МЗ. 

От Българския фармацевтичен съюз (БФС) обаче не са на това мнение и се подготвят за протест на 17 юли, съобщиха оттам пред БТА. Фармацевтите твърдят, че намаляването на цените с 2 на сто ще принуди аптеки в малките населени места да спрат работа, а пациентите ще бъдат лишени от достъп до лекарства.
Ако няма диалог, както няма и в момента с министъра на здравеопазването, ще протестираме, допълниха от БФС. Подготвена е декларация с исканията им, която ще бъде изпратена до президента, премиера и членовете на Европейската комисия и посланиците на държавите членки на ЕС.