Това каза пред журналисти Димитър Костадинов – директор „Маркетинг и продажби” в „БДЖ Пътнически превози” ЕООД, цитиран от “Фокус”.

„В договора с държавата е заложено, че имаме право два пъти в годината на шест месеца да правим увеличение на билетите, ако се докаже 5 % инфлация за тези шест месеца или 5 % увеличение на енергийните разходи. До момента от сключването на договора не сме правили нито веднъж увеличение на билетите”, каза Костадинов.

Преди три месеца искането за увеличение на цените на билетите е внесено в Министерството на транспорта. „Не се приема, че инфлацията е увеличена за шест месеца с 5 %. Според Националния статистически институт инфлационното повишение е 1,6-1,7 %. Затова следващата стъпка е доказване на повишение на енергийните източници. Предоставили сме наши справки. Спорният въпрос е за кога да ги доказваме – дали за шест месеца или за двете години, за които не сме увеличавали цените. Разбрали сме се от началото на годината. В момента правим анализ. Според нас е 17 %, което означава че имаме основания”, каза Костадинов.

След одобрението от министерството е необходимо технологично време от един месец за въвеждане и отпечатване на нови тарифни таблици, въвеждане на новите цени в информационната система на БДЖ, обясни той. По думите му нови цени на билетите за пътуване с влаковете на БДЖ може да се очакват за Нова година.

По-късно изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” EAД Йордан Недев коментира пред медиите, че Министерството на финансите с право не дава пари на БДЖ. "Трябва да се покаже реален резултат от реформите в БДЖ , за да е ясно, че парите се дават за правилната кауза", подчерта Недев.

Относно отпускането на заем от Световната банка Недев каза: „Когато покажем много по-добри резултати, тогава най-вероятно ще имаме възможност да продължим разговорите за каквото и да е било финансиране. По думите му в БДЖ има огромни вътрешни ресурси за спестяване на разходи. Има потенциал и за увеличение на приходите, но трябва да се работи по подобряване на обслужването на клиентите на железницата. Осигурена е продажбата на огромно количество ненужни, неоперативни и остарели активи на двете дружества на БДЖ.. Надяваме се доста милиони да влязат точно от продажбата на тези ненужни активи. Желанието ни е до края на годината да влязат още между 10 и 13 млн. лв.”, каза Недев.

Относно финансовата помощ от страна държавата Недев каза: „Няма причина да се правят кръпки след кръпки. Безсмислено е това наливане на добри пари след лоши пари. Трябва да се дават пари за нещо, за което се вижда, че се движи в правилната посока”.