Причината са новите минимални нива на акциза, които Европейският съюз планира да въведе.

До края на 2017 г. акцизът ще достигне 90 евро на 1000 къса. Така средната цена на най-продаваните цигари у нас ще се увеличи от 4.50 лева до минимум 5.50 – 5.70 лева.

Цените на цигарите у нас не са променяни от 2010 г. насам. Корекция не е правена дори с инфлацията през последните три години, която е 11.5%.

В същото време в останалите страни-членки на Евросъюза само през тази година цените на тютюневите изделия са нараснали между 2 и 14%, като средният ръст за държавите от ЕС е 4%.

Друго сравнение с останалите държави от ЕС пък показва, че кутия от една от най-известните марки е с една от най-ниските цени в България, като цигарите са по-евтини дори от тези в новоприетата членка Хърватия.

Въпреки това сравнение на преките и косвените данъци в крайната цена показва, че у нас имаме един от най-високите проценти на данъчна тежест. При средна продажна цена от 4,50 лв. на кутия в България за производствени разходи отиват по-малко от 1 лев, а останалата част - за покриването на данъци и купуването на бандероли.

Цената на лепенките, които се поставят, за да се докаже, че е платен акциз, също се оказва една от най-високите в България. Тя е 6,1 евро на 1000 къса цигари.

В редица други държави от ЕС бандеролите са безплатни, тъй като цената им е покрита от държавата или пък е включена в акциза. Поради това част от компаниите продават продуктите си на българския пазар в ниския ценови сегмент с нулева печалба и дори на загуба.

За да избегнат по-дълго субсидиране, някои от международните компании вдигнаха вече цените.