Това показват обобщените данни и изводи на „Галъп Интернешънъл” за отиващата си 2017 г. 

През 2017 г. масовите очаквания за икономиката като че ли не изглеждат толкова негативно, колкото в предходни години, посочват от социологическата агенция. В края на 2017 г. 39% очакват икономиката да остане в същото положение. 30% - да се влоши и 14% - да се подобри. Останалите се колебаят или не могат да преценят.

По отношение на очакванията за материалното положение на семействата през 2017 г. положителните нагласи, като че ли също показват малко по-високи стойности в сравнение с предходните няколко години и остават трайно над 10%, след като в предходното десетилетие рядко са преминавали тази психологическа граница.

С най-високи стойности, близо под 50%, остават очакванията материалното положение на семействата да остане без промяна.

В края на годината 45% очакват материалното положение на семейството им да остане същото, 24% - да се влоши, а 13% - да се подобри. Останалите не могат да отговорят.

2017 г. носи и исторически ниски очаквания за безработица, според "Галъп Интеренешанъл". Очакванията тя да се повиши остават трайно на нива под и около 30%, а над 40% вече смятат, че тя ще остане същата. Малко над 10% през годината смятат, че безработицата ще намалее.

В края на годината 41% очакват безработицата да остава същата, 30% - да се увеличава и 11% - да намалява. Останалите се колебаят.

В началото на зимата минимални са дяловете на българите, които очакват спад в цените. Малко над 20% очакват цените да останат същите, а над 65% - да се повишат.

През пролетта на 2017 г. дойде скок в очакванията за повишение на цените на основните стоки, защото беше анонсирано предстоящо повишение на цени на комунални услуги. По-късно този ефект беше притъпен, припомнят социолозите.

В последните седмици на годината 67% очакват в идните месеци цените да растат, 22% - да останат същите, а 1% - да намалеят.