Анкара е поискала Русия да намали цената на внасяния в страната газ, заплашвайки да развали договора, ако не бъде удовлетворено искането й. Това обяви пред журналисти министърът на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от Франс прес, на която се позова БТА.
Русия е най-големият вносител на газ в Турция (с дял от 60 процента), следвана от Иран, припомня ганецията.

"Газпромекспорт" заяви, че няма никаква информация по този въпрос от турския си партньор "Боташ" (Botas) - държавната компания, отговаряща за преноса на течни горива.
От руската компания уточниха, че именно "Боташ", а не министерството, е страна по договора.

Турската заплаха се обяснява с опитите на правителството да предотврати недоволство на гражданите заради увеличаване на цените на газа с наближаване на зимата на фона на девалвацията на турската лира през последните месеци, което прави вноса по-скъп. Йълдъз отбеляза, че цените на газа на пазарите на едро са нараснали с 39 процента от 2009 година, подчертавайки, че това поскъпване кара Турция да преразгледа договорите, които скоро ще изтекат.
Споразумението с Москва е до края на годината.

Според Йълдъз, ако споразумението с Русия не бъде продължено, Истанбул няма да има проблеми с осигуряването на природен газ.

Преди два дни Европейската комисия започна проверки в дъщерните фирми на "Газпром" в цяла Европа. 
Експерти отбелязват днес, че избраният от Анкара момент за атака е идеален, пише вестник “Независимая газета”, цитиран от "Фокус".  

Проверките не са свързани с отношенията между Русия и ЕС, а с подозрения на ЕК за нарушения на правилата на конкуренцията и антимонополното законодателство на съюза, заяви пред журналисти говорител на комисията. От там уточняват, че проверките не означават, че компаниите са виновни за нарушаване правилата на конкуренцията и законодателството на ЕС.