Това съобщава директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който преди дни лансира идеята рушащия се паметник на културата да бъде изцяло преместен в София и предизвика скандал с обидните си реплики към професори от Софийския университет и журналисти, съобщи Дневник.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров иска да премести старинна църква - паметник на културата, от драгоманското село Беренде в Националния исторически музей, защото според него в момента е недостъпна. Уникалните стенописи в нея са от XIII в., които изобразяват цар Иван Асен II. Според сайта "Свети места" църквата е в много тежко състояние, разкопана е от иманяри, покривът й е нестабилен и се нуждае от спешна реставрация.

Макар да бе призован да се извини, в писмо, което носи неговия подпис, Димитров не засяга тази тема. Вместо това той пише":

"Снощи в полунощ на Божидар Димитров се е обадил известният български бизнесмен и родолюбец Васил Василев, който е предложил своята помощ за това действие. Васил Василев е представител на редица френски фирми за автомобили, даже изпраща стотици работници във Франция."

И уточнява, че Василев е известен с това, че откупил "откраднатите от цигани бронзови детайли от паметника на Левски" и заплатил за повторното им изработване. Няма никакво съмнение, че младежите на Васил Василев ще направят всичко необходимо за възстановяване на църквата., заявява Божидар Димитров.

Божидар Димитров се учудва, че веднага се повдигна въпросът за собствеността на сградата на църквата. Какво значение има на кого е сградата - на Светия синод, на Министерство на културата, важното е, че тя ще бъде на България и тя ще бъде на българския народ, се посочва още в писмото.