Всички митрополити с картончета са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за „борба с политическата диверсия”.

Агентурно минало нямат патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий.

Старозагорският митрополит Галактион е работил за бившите комунистически служби под псевдонима Мишо, Неврокопският митрополит Натаил е бил агент Благоев, а Русенският митрополит Неофит се подвизавал като Симеонов. Той обясни, че единствените контакти, които е имал с Държавна сигурност, са били по тяхна инициатива и изискване във връзка с пътуването в чужбина на църковни делегации.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с „Линкълн”-а, е работил под агентурното име Ковачев и Владислав.

Сред обявените агенти са още Врачанският митрополит Калиник, Великотърновски митрополит Григорий, Сливенски митрополит Йоаникий, Плевенски митрополит Игнатий и Видински митрополит Дометиан.

Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност, припомня Дарик радио.
Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност.

От комисията обаче уточняват, че проверката в църквата продължава.

Не беше толкова очакван такъв брой митрополити да бъдат обявени в принадлежност към Държавна сигурност. Това, което се вижда от документацията е, че очевадно митрополитите са сътрудничили на Шесто управление на ДС. Това заяви за БНР председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.
Най-вече са докладвали за взаимоотношенията помежду им и в Светия синод, каза още Костадинов.

Ловчанският митрополит Гавриил, който е извън списъка, предположи, че може митрополитите да са накарани на сила да сътрудничат.
"Може човекът да е бил накаран на сила, аз не мога да го знам това. Аз се радвам, че Господ ми е помогнал да не съм бил аз. Не ми е било лесно. Никого не осъждам, защото само Бог може да знае какво става в човешката душа. Това са братя, с които работя толкова години. Как да коментирам, запита той. Мисля, че няма да има оставки”, добави той.

За първи път в живота си чувам името си, обвързано с псевдоним на агент Симеон, защото никога не съм развивал такава дейност, това коментира Русенският митрополит Неофит по повод оповестената от Комисията по досиетата информация.

Миналия декември Комисията по досиетата заплаши висшия клир с глоба, ако не предостави личните данни на служителите там, за да бъдат проверени за агентурно минало. В края на същия месец Българската православна църква внесе в Комисията по досиетата списък на всички от ръководството на църквата.
На свой ред данъчните служби и инспекцията по труда започнаха проверка на Светия синод за похарчени държавни пари и плащани осигуровки по сигнал на КТ "Подкрепа".

Главният мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи е бил сътрудник на Държавна сигурност, съобщиха още от Комисията по досиетата. Алиш Хаджи е главен мюфтия от 2006 г.  Той е работил за структурите на МВР-Велинград-ДС секретен сътрудник-агент под псевдонима Андрей.
Друг агент на ДС е бил Недим Хафъз Ибрахим Генджев, председател на Висшия мюсюлмански съвет от 12.05.2010 г. до 20.04.2011 г. Той е работил за структурите на ОУ на МВР-Шумен-ДС и ОУ на МВР-Русе-ДС.