Това показват междинните резултати от проверките, които министерството на здравеопазването назначи в началото на юни, съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов на откриването на първото училище за вредата от пушенето при бременните жени в АГ “Шейново”.

Общо 3570 проверки са извършили здравните инспектори през изминалия месец. Те са както на болници, така и на структури за извънболнична помощ. Най-много нарушения са констатирани в София.
Най-честите нарушения са намерени угарки и цигари в пепелници или в кошчетата за боклук, както и липса на обозначаване на помещенията за пушене. Хванати са и петима медицински специалисти докато пушат. На тях са наложени глоби общо в размер на 450 лв.

Засега в лечебните заведения инспекторите не са се натъкнали на бременни жени, които да пушат. Проверките продължават до края на септември.

Според Американската белодробна асоциация тютюнопушенето през бременността е причина за 30 на сто от родените деца с ниско тегло, над 14% от преждевременните раждания и около 10% за смърт при новородените.