Премиерът Бойко Борисов пристигна на работно посещение в Анкара и бе посрещнат с военни почести. След церемонията започнаха деловите му срещи.
Разговорите между двете делегации, водени от премиерите Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм, се проведоха в резиденция Чанкая.

След срещата двамата премиери дадоха съвместен брифинг.

Вижте снимки >>

Йълдъръм благодари на Борисов за категоричната позиция на България след опита за преврат миналия юли, включително към организатори на опита за преврат. Вие бяхте и първият, който след това дойде в Турция, заяви Йълдъръм.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов обсъди бежанската криза с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с премиера Бинали Йълдъръм в края на август 2016 г.

Турският премиер поиска днес съдействие от България за подобряване на европейската перспектива на Турция.

Борисов на свой ред благодари на Йълдъръм за ролята на Турция по бежанския въпрос.

В момента се радваме на нисък натиск на бежанския поток, но това се дължи на споразумението между Турция и ЕС и това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в тези зони за сигурност, близко до конфликтите, категоричен бе българският премиер.

Спомням си нощи, в които сме разговаряли с турската страна, за да направи необходимото и да ни помогне да опазим границата на България, добави той.

След Берлин и Париж, Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, Турция – нашият европейски съсед. Най-голям съсед, каза Борисов, цитиран от "Фокус".

Той пристигна в Анкара непосредствено след визити в Париж и Берлин. В германската столица Борисов разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и заяви, че е готов да посредничи за подобряване на отношенията на Анкара с Брюксел.

Днес Борисов напомни многократното преминаване на "границите на добрия тон в изказванията, във всички посоки" след изборите в европейски държави и референдума в Турция и изрази надежда добрият тон да се върне.

Българският премиер заяви, че "трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае".

По-късно турският президент Реджеп Ердоган прие Борисов в резиденция Аксарай или "Белия дворец". Борисов е първият чуждестранен висш държавен представител, който Ердоган приема там.