Ердоган, цитиран от АП и БТА, допълни, че иракският премиер трябва да си знае мястото.

В реч, изнесена в Истанбул, президентът на Турция каза, че турските войски няма да се изтеглят от базата си край Мосул и няма да се подчинява на нареждания от Багдад.

"Не си ми събеседник, не си ми на нивото, не си ми равен, не си от същото качество като мен", каза Ердоган по адрес на Хайдер ал Абади.

"Крещенето ти от Ирак не е важно за нас. Знай, че ще си следваме своя собствен път", каза турският президент.

Отношенията между двете страни се обтегнаха, след като Анкара прати войски в края на миналата година в района Башика да обучават бойци против "Ислямска държава".

Ирак нарече това "явно нарушение" на суверенитета си и поиска изтегляне на турските части.

По темата взеха отношение вчера и Съединените щати. Всички чуждестранни сили, намиращи се на територията на Ирак, трябва да действат с разрешението на властите в страната и да координират действията си с тях, каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

По-рано иракският премиер Хайдер ал Абади каза, че Ирак няма да позволи на турските военни да участват в операцията срещу "Ислямска държава" в Мосул.

Турция казва, че в Башика са базирани стотици нейни войници, които тренират над 3000 тюркмени, кюрди и араби сунити. По нейни данни около 700 бойци на "Ислямска държава" са били убити при нападения, извършени от базата.

Хайдер ал Абади отхвърли претенциите на Турция

Иракският премиер днес отново отхвърли претенциите на Турция, че силите й трябва да участват в операция за освобождаването на северноиракския град Мосул от "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

"Ние ще освободим земята си чрез решимостта на своите хора, а не чрез видео призиви", заяви късно снощи в профила си в Туитър Хайдер ал Абади, присмивайки се на призива на турския президент към хората, излъчен по телевизията в нощта на опита за преврат.