Спорът избухна миналата година, след решението на холандското правителство да блокира визите за турски представители, които искаха да агитират сред турската диаспора в Холандия в полза на референдума за промени в Конституцията на Турция.

Решението на Холандия бе обявено с изявление на външния министър Халбе Зейлстра. Холандия обяви, че изтегля посланика си от Турция и ще откаже на Анкара за изпрати дипломат на този пост в страната в знак да допълнително влошаване на отношенията между двете страни, предадоха агенция Франс прес и БНР.

Отношенията между двете страни бяха влошени през последните месеци, след като холандски представители забраниха на турски министър да посети митинг в Ротердам в навечерието на изборите в страната през март 2016 г.

Въпреки последните разговори между двете страни не успяхме да се споразумее за начина, по който да се нормализират отношенията, заяви външният министър Халбе Зейлстра.

В изявлението се посочва още, че заради това холандското правителство е решило да изтегли посланика на Холандия в Анкара, който е нямал достъп до Турция от март 2017 г.

Докато Холандия няма посланик в Турция, страната няма да издаде разрешение нов турски посланик да поеме задълженията ни в Холандия, се добавя още в съобщението.

Решението на членката на Европейския съюз идва в навечерието на утрешното посещение на холандския премиер Марк Рюте в София и разговорите му с премиера Бойко Борисов, който иска по време на българското председателство на съюза да работи за нормализиране на отношенията на ЕС и Турция.

Холандско турските отношения се влошиха рязко миналата година, след като Холандия изгони турския министър на семейството и социалната политика Фатма Бетул Саян Кая през март. Тя не се подчини на правителствена забрана за участие в митинг на холандски граждани от турски произход в подкрепа на референдума през април в Турция, който разшири правомощията на президента Реджеп Ердоган.

В Ротердам избухнаха протести, докато тя бе ескортирана извън страната, без да има възможност да говори на митинга. Намеси се полиция за борба с безредици, като срещу демонстрантите бяха използвани кучета, коне и водни оръдия.

Гневни турски представители поискаха извинение от премиера Рюте и блокираха завръщането в Анкара на холандския посланик, който по това време бе извън Турция.