"Нашето послание към Турция е много ясно: преговорите за присъединяване трябва да бъдат замразени незабавно", каза Манфред Вебер, председател на най-голямата група в ЕП - дясноцентристката Европейска народна партия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние искаме замразяване на преговорите за присъединяване", заяви и председателят на групата на социалистите Джани Питела. "Турция при Ердоган се отклонява все повече и повече към авторитарен режим", каза Питела.

"Нашето политическо послание към Турция е, че човешките права, гражданските права, демокрацията не подлежат на преговори, ако искате да сте част от ЕС", добави той.

Подобно послание отправиха и други евродепутати, включително председателят на групата на Алианса на либералите и демократите Ги Верхофстад.

Критиците обвиняват президента Ердоган, че използва осуетения опит за преврат като претекст, за да преследва опонентите си.

Върховният представител за общата външна политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини призова към предпазливост.

"Мисля, че най-добрият начин за укрепване на турската демокрация е чрез поддържане на контакт с Турция, чрез оставяне на каналите отворени", заяви Могерини.

Тя подчерта, че и Анкара, и Брюксел само ще загубят от прекратяването на преговорния процес.

Ердоган заявява, че ЕС ще трябва да "живее с последиците", ако спре преговорите и че Анкара би могла като алтернатива да се присъедини към ШОС - Шанхайската организация за сътрудничество.

Той обвинява ЕС, че не е успял да разбере сериозността на ситуацията в Турция и обяви, че може да свика национален референдум по въпроса за продължаването на преговорите.

ЕС обеща през март да ускори преговорите за присъединяване на Анкара в замяна на помощта й за спиране на потока от мигранти към Европа.