Осем от задържаните са от Пазарджик, двама – от Пловдив, всички автоконтрольори от групи „Престъпления по пътищата” в съответните полицейски дирекции. И десетимата са работили на автомагистрала "Тракия", съобщи пред “Фокус” вътрешният министър Цветан Цветанов. Операцията е проведена от дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР, под надзора на Софийска градска прокуратура.

"Групата е създадена с користна цел – изнудване и въвеждане в заблуждение на шофьори, искане и получаване на подкупи. Служителите от групата са използвали полицейски палки с винтове, за да навиват и скриват в тях парите, получени от подкупите", разказа Цветанов, който уточни, че от 20 до 50 лева фигурирали в „ценоразписа” им.

Катаджиите са наблюдавани два месеца. За този период са установени над 1000 случая на изнудване на шофьори - българи и чуждени, за пари. Групата имала "стройна организация" - забавяли умишлено документи при проверка, заблуждавали водачите, че са карали с превишена скорост и им намеквали, че може да дадат пари, за да не им бъдат налагани санкции.
Техен ръководител бил командир на отделение.

На всички задържани, които са на възраст между 38 и 58 години, е наложена мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа. У част от катаджиите са намерени доказателства, които ги уличават, уточниха от пресцентъра на МВР.

На задържаните са повдигнати обвинения за участие и ръководене на престъпна група, включително и за получаване на подкуп.
„Тежки са престъпленията, наказанията са от 8 до 15 години лишаване от свобода”, обясни пред "Фокус" зам.-градският прокурор на София Роман Василев, който лично е наблюдавал операцията. Той не пожела да уточни дали служителите са задържани при взимане на рушвет, но добави, че има много сигнали на граждани.

По-късно от МВР съобщиха, че ръководен служител от Областната дирекция на МВР-Пазарджик временно е отстранен от длъжност и със заповед на министъра е започнало дисциплинарно производство. Разпоредена е и цялостна проверка на ръководения от него сектор. По-късно от полицията уточниха, че става дума за шефа на КАТ главен инспектор Марин Тодоров.

Цветан Цветанов пък призова за безкомпромисност спрямо подобни нарушения и припомни заявеното преди дни от премиера Бойко Борисов, че след завършване на магистрала „Тракия”, катаджиите ще бъдат премахнати и ще се разчита само на видеонаблюдение. По този начин ще се избегне субективният фактор при контрола върху спазването на правилата за движение. Министърът уточни, че се създава фонд за инвестиране в камери.
Той каза още, че ведомството има готовност веднага да бъдат заменени арестуваните пътни полицаи, но от сериозни, надеждни служители.

"Призовавам всички граждани – когато попадат в подобна ситуация, да ни сигнализират, за да можем да реагираме адекватно и в кратки срокове да документираме престъпната дейност на подобни служители", каза Цветанов.

Министърът съобщи още, че днес се е обърнал към всички министри, чиито ведомства имат контролни функции, да бъдат много взискателни, защото, ако не бъдат взети мерки, може "след месец, два, три да има реализации и за контролни органи в други министерства".

През май в столичния КАТ беше направена масова чистка на началници, а новият шеф Богдан Милчев обяви, че ще бъде безкомпромисен към всеки, който е поискал пари "на ръка".

Преди две години в Бяла Слатина беше задържана група от 8 полицаи от РПУ в Бяла Слатина, станали известни като Частния КАТ, които бяха уличени в рекет на пътя и вземане на подкупи.