Депутатът от левицата Антон Кутев представи пред журналисти справка за доходи на министри и заместник-министри от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност. По думите му това са пари, получавани над заплатата, които не могат да бъдат от дивиденти. Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е получил близо 37 хиляди лева допълнително през 2010 г. по неговите собствени данни в декларацията му пред Сметната палата, посочи Антон Кутев, цитиран от БТА.

Според справката министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов е взел 29 206 лева, а тогавашният министър на правосъдието Маргарита Попова - 9375 лева. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов е получил 18 480 лева допълнителен доход, заместник-министърът на икономиката Иво Маринов - 28 511 лева, а заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов - 36 635 лева.

В справката, изнесена от БСП, фигурират имената на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, който е взел 7007 лева, и на заместник-министрите - Веселин Вучков, Евгени Иванов, Камен Кичев, Екатерина Гечева-Захариева, Евдокия Манева, Лазар Каменов и Гергана Павлова-Николова.

Според БГНЕС бонусът на Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, е 28 511 лв., бившият зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова е взела 20 281 лв., а зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева – 18 480 лв. Припомняме, че Павлова, според данни, изнесени от министър Стефан Константинов, е получила и 10 000 лв. през миналата година.

Антон Кутев посочи, че сумите за 2011 г. тепърва ще станат ясни, след като бъдат подадени всички декларации в Сметната палата. Той посочи, че бонуси са раздавани и преди това правителство, но изнасят тази справка, защото е недопустимо, когато заради кризата три години не се вдигат пенсии и заплати и държавата е поставена на нивото на оживяването, да се раздават пари само на политически лица. Нямаме против пари да бъдат давани на администрацията за свършена работа, уточни Кутев. Според него обаче тези суми са получили само политически лица - министри и заместник министри, и нито един човек от реалната администрация.

По-рано от ГЕРБ се заканиха да проверят чрез Сметната палата как Тройната коалиция си е раздавала суми от по десетки и стотици хиляди.

Справка от всички министерства за това кои представители на политически кабинети са били членове на бордове на държавни дружества и какви бонуси са получавали ще поиска вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
Той обаче бе категоричен, че в настоящото правителство няма министри и зам.-министри, които са получавали бонуси от 20 000 - 30 000 лева. Такива обаче е имало в правителството на Тройната коалиция и затова вече е назначена проверка кой какви бонуси е получавал в последните пет години, допълни Дянков.

Министър Трайчо Трайков не е получавал допълнителни възнаграждения над заплатата си, заявиха по-късно и от пресцентъра на МИЕТ. Оттам уточниха, че според Закона за безопасно използване на ядрената енергия министърът е председател на УС на Фонд "Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения" и Фонд "Радиоактивни отпадъци". Средствата за управлението им, в това число за възнаграждения на председателя и членовете на УС, са определени с наредба. Размерът им се определя с вътрешни правила, приети през 2003 г. С последната актуализация от 1 януари 2009 година те възлизат на 770 лева за член на работната група и двойния размер за член на УС (в това число и председателят). Средствата, получени от министър Трайков, са декларирани надлежно в декларацията му пред Сметната палата, която е публична и е публикувана на страницата на институцията в интернет, уточняват от МИЕТ.

В съобщението се казва още, че от приемането на закона през 2002 година, министрите на икономиката насам са председатели на УС на двата фонда и са получавали възнаграждения. За периода 27 януари 2006 г. - 2 август 2007 година Румен Овчаров е получил 47 504.18 лева. От 1 август 2007 г. до 13 декември 2008 година пък Петър Димитров е получил 52 687.46 лева.