Четирите буферни паркинга ще облекчат трафика в града, а за използването им ще има облекчени условия. Талонът за паркиране за час в буферните паркинги над метрото да е и билет за метрото, а ползването на паркингите за повече време да се заплаща на преференциални цени, ще предложат от "Метрополитен" ЕАД. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на дружеството Стоян Братоев, цитиран от БТА.

Най-големият от паркингите ще е при бул. "Цариградско шосе" - с 1300 места. Капацитетът на паркинга при бул. "Ломско шосе" може да се увеличи двойно - от 600 на 1200 места при разширението на булеварда, което се предвижда в бъдеще.

Четирите буферни паркинга, които се строят около линиите на метрото, ще увеличат местата за паркиране в София с 30%. Това заяви и общинският съветник от ГЕРБ и член на Комисията по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението- Елен Герджиков, цитиран от "Фокус". Като се има предвид, че местата в цялата „Синя зона” в момента са около 10 000, това означава, че с пускането на новите паркинги, местата ще се увеличат с 30%”, посочи Герджиков.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети две от новоизграждащите се станции по втория лъч - "НДК" и "Св. Наум". Строителните дейности там са завършени и вече е започнало оформянето на вътрешната им архитектура. В целия участък на втория лъч е завършено 80 процента от строителството.

Кметът припомни, че от май следващата година ще бъде пуснато в експлоатация трасето между станциите "Младост 1" и "Цариградско шосе", а през септември - вторият лъч на метрото.