Предупреждението отправи пред журналисти изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов след открито заседание в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране за обсъждане на цените на синьото гориво от 1 юли 2012 г.

Столичната топлофикация е най-големият длъжник на обществения газов доставчик с текущи задължения от около 150 млн. лв.
Газовото дружество алармира, че ще изпадне в сериозни финансови затруднения, след като при поискано от него повишение на цената на природния газ от 1 юли с близо 16 на сто, ДКЕВР смята да му даде повишение едва от под 5 на сто.
Дори намалението на цената на руския газ с 11% да беше се състояло, "Булгаргаз" пак щеше да поиска повишение на цената на природния газ с около 7 процента, защото има други фактори, които оказват негативно влияние, каза шефът на компанията.

"Как „Топлофикация София" ще извършва дейността си, не мога да отговоря, каза Гогов. По думите му столичното топлофикационно дружество може да реши да подгрява вода за абонатите си с друг вид гориво - мазут, цитира го БТА.

Всеки ден има плащания, сумата трябва да намалее драстично, така че дружеството да може да покрие плащанията до 12 юли към доставчици, каза Гогов, цитиран от "Фокус". Той отказа да назове точна сума, която "Топлофикация София" трябва да плати, за да не й се спре подаването на газ, но посочи, че задължението от 150 млн. лв. трябва да намалее повече от наполовина.

"За съжаление съм неприятно изненадан. Изпълнителният директор на "Топлофикация София" казал, че той си бил заплатил всичко и че не го интересуват задължения, които са формирани преди неговото назначаване. Ние категорично държим задължението да бъде върнато поне на нивото на първи октомври - веднага, моменталически", коментира Гогов, цитиран от БНР.

По-късно "Топлофикация София” заяви, че продължава да покрива регулярно задълженията си към "Булгаргаз" и няма да допусне спиране на топлата вода на столичани от 2 юли 2012 г., съобщиха за "Фокус" от топлофикационното дружество. Компанията плаща консумирания природен газ авансово, а събира дължимите от клиентите си суми до два месеца след като те са получили месечните си фактури. Именно заради спецификата на паричния поток и рекордно високата цена на газа, "Топлофикация" е натрупала и не успява да наваксва изплащането на нови близо 70 милиона лева от фактуриран газ през най-студените зимни месеци за отоплителен сезон 2011 - 2012 г.
Само за миналата година са преведени рекордните 506 млн. лева на газовия доставчик, казаха от "Топлофикация".

От дружеството обявиха, че не са в състояние да кредитират своите клиенти и се обръщат към тях за своевременно заплащане на дължимите суми за консумирана енергия. Това ще помогне да се гарантира подаването на топла вода. Към момента задълженията на абонатите на „Топлофикация София” са 274 милиона лева.

Освен столичната топлофикация на "Булгаргаз" дължат суми още "Топлофикация Плевен" - 6 млн. лв. , "Топлофикация Бургас" - 8,7 млн. лв. и "Топлофикация Враца" - 700 000 лв. Общо задълженията към доставчика са 165 900 000 лв.
По думите на Гогов спирането на подаването на газ за бургаската топлофикация е дало резултат и с ръководството на дружеството е бил изготвен график за разплащане на дължимите суми, който засега се спазва.