Заявката направи вицепрезидентът на американската компания "Уестингхаус", отговарящ за ключовите клиенти в Европа, Близкия изток и Африка Азиз Даг по време на бизнес закуска в София, организирана от Българския форум на бизнес лидерите, цитиран от БТА.

Разчетите на компанията показват, че изграждането на блока ще струва 5,3 млрд. долара. Такава цена ще предложи "Уестингхаус" на държавата.

„Това е най-ниската цена в света", уточни друг вицепрезидент на компанията Майкъл Кърст.

По думите му всички останали разходи са на собственика, т.е. на българската държава.
 
Изчисленията на компанията показват, че общата цена на блока ще възлезе на 7,7 млрд. долара.

В изчисленията на цената на тока от централата и на строителството липсват разходите за извеждане от експлоатация, тъй като се очаква 7-ми реактор да работи 60 години. Според разчетите обаче приходите от продажбата на ток от централата за 20 години ще бъдат 11 млрд. долара.

Кърст препоръча сега да се реализира проектът, тъй като лихвите за кредити са много изгодни.

„Ако строителството започне по план, централата ще може да заработи през 2025 година", прогнозира вицепрезидентът на "Уестингхаус".

Според него, инвестиционно решение за проекта може да бъде взето най-рано след 3 години, защото процесът е още в началото. Компанията ще настоява правителството да даде гаранции, за да стартира проектът.
 
Кърст уточни, че още не са започнали никакви разговори за финансиране, нито дали ще има държавни гаранции за теглените заеми за строителството на блока.
Преговорите с "Уестингхаус" бяха започнати от правителството на Пламен Орешарски - бившият енергиен министър Драгомир Стойнев беше поканен да посети централата на компанията в САЩ, за да се запознае с новата технология, която ще се използва в Козлодуй. До споразумение за строителство не се стигна.

Сега всичко е в ръцете на правителството на Бойко Борисов, което трябва да одобри или да отхвърли акционерното споразумение, финансовия модел и договора за изпълнение, доставка и строителство.