Това прогнозира в лекцията си по време на семинар, организиран от електроразпределителното дружество ЧЕЗ, независимият енергиен експерт и председател на УС на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска, цитирана от БТА.

На въпрос с колко трябва да бъдат увеличени цените на електроенергията, за да бъде покрит недостигът на средства в системата, Диловска каза, че не се знае колко точно са задълженията в системата, за да може това да се изчисли. За НЕК се говори за задължения между 1 млрд. и 4 млрд. лв., отбеляза тя.

Според нея, ако трябва да бъдат покрити само разходите за зелена енергия, които НЕК посочва като дължими от трите ЕРП - въпросните 350 млн. лв., то цената на тока ще трябва да се увеличи със 7 процента. Ако обаче трябва да се покрие недостиг на средства от 1 млрд лв., то крайната цена ще трябва да се увеличи с 20 процента, изчисли Диловска.

"Моята теза е, че ако ДКЕВР се яви на поправителен и върне цените на нивото от 2012 г., преди трите намаления с общо 15 процента, това ще бъде една добра първа крачка към стабилизация на сектора", заяви Иванка Диловска.

Според нея технологичните разходи са основен показател за ефективност, с който регулаторът борави. 24.5% са загубите на пакета на ЧЕЗ преди приватизацията за 2004 година, а в момента сегашните загуби са 12%.

"За тези 10 години компанията е постигнала намаляване на разходите два пъти", каза експертът.

По думите ѝ ЧЕЗ работи на загуба по отношение на продажбите на битовите потребители.