Експерт: 20% скок на цената на тока покрива разходите на НЕК

Цените на електроенергията за бита ще се повишават. Мрежовите цени в България са най-ниски, за да може да се претендира за качество на услугата.

Обратно в новината

Коментари - Експерт: 20% скок на цената на тока покрива разходите на НЕК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хванете и прочетете автобиографията на тази ку&%а. Нека не се залъгваме! Дупката в НЕК е заради ВЕИтата - ВЕИта имат ЕВН и ЧЕЗ. Както и Кръга Капитал/Криб на президента ПлEVNенлиев. А ако се върнем на цените от 2012, тогава дялът към НЕК беше по-нисък!!! Нима тази пу%^а иска ДУПКАТА и в НЕК да нарастне?! С последните промени в цената на тока, перото за НЕК единствено се движеше нагоре за сметка на рязко свиване на перото за ЕРПтата. Вижте си фактурите. В момента ЕРПтата прибират за себе си 3.6 стотинки върху всеки киловатчас, а за НЕК събират около 1 стотинка! Е, кой прибира по-голяма горница!?!? 3.6 стотинки са 51% върху средната цена на енергийния микс, като през 2012 беше над 80-90%! Сега НЕК взима към 1 стотинка, а 2012 взимаше под стотинка.. Нека всеки да си потърси фактурите и да сметне точните движения в цените стотинка по стотинка, а не някаква хем грозна, хем нахална пача да манипулира обществото в полза на ЕРПтата! И нека да си каже, КОЛКО И ПЛАЩАТ!!!!!

Най добре е цената да падне с 20% примерно на първо време да се махне ДДС то. По рано преди години нямаше ДДС на тока.

Малииии , много парииииии в таз пуста енергетика , мноооооого се крадеееееее !!!

Езика на тялото говори. Лъжеш. Кой ти плаща да си толкова експертна?!

Госпожа експерта провери ли, доколко разходите на НЕК са производственно обосновани? Ако да, колко време и отне проверката?

Цената на ОЛИГАРСКИ-СЪСЕЛА-ЛЪЖАН-БОЛЕН!!! Най-големият ЧУЖД МОНОПОЛИСТ, КОЙТО ИЗТОЧВА БЪЛГАРИЯ, СЕ КАЗВА ГАЗПРОМ. ВТОРИЯТ Е БСП!

Не е газпром, а ЛукОйл - докаран в Бургаската рафинерия Нефтохим от Вашия Любим ПУТЛЕРИСТ евреина Костов!!!!

Не става,пробвал съм вече

И този енергиен експерт какво образование има ?! Дали въобще си има хабер от енергетика ?!

Не е прблем обрадованието, а доказването на "независимостта" на екпертката. Независма от кой и как?

Шашнах се от заглавието, но после прочетох, че събитието било на ЧЕЗ. Е, то е ясно - който плащга, той поръчва музиката. Не познавам дамата, но надали би казала друго на поръчково събитие. Нали са й платили.

А, то така най-лесно нали, шматко "експертна" - да го отнесе за пореден път потребителя! Нищо, че НЕК е във фалит благодарение на неуморните "експертни" решения на няколко последователни "експертни" правителства! Като почнеш от 2005 и решението за приватизация на ЕТП-та, минеш през 2007 и 2008 - законът за зелената енергия и всоките преференциални изкупни цени с още по-безумните срокове за изкупуване на тези цени, гербовите стахановски движения за изпълнения на квотите та чак до наши дни и решенията на сегашните "експерти". Ай сиктир на "експертизите" ви!

тука никой на барбекю..да потърся в друга новина.

Експерт: 20% скок на цената на тока покрива разходите на НЕК Закрийте НЕК и няма да има проблем с цената на тока.

Ооо, няма да има проблем. Като стане частна ЕК (не НЕК, а ЧЕК) тогава сигурно токът ще е без пари. Или може би ще е 200% от сегашния, но поне лошият няма да е държавна фирма, а частна-хубава-чуждестранна - може и офшорна.

Ами като работите на загуба вземайте си багажа и да ви няма! Съвет към управляващите: Увеличете доставните цени към ЕРП-тата, но задръжте крайните цени, за да ги принудим да се махнат.

да изкупим акциите им ,всички да се включим това е начина да се оттървем от тези тези пиявици!

Комунистите и техните подлоги решиха: -токът ще мине на субсидии от заемите, които теглят, електоратът им няма да плаща скъп ток, просто данъкоплатеца ще изплаща многократно по-скъпите субсидии

Сигурно е трудно да си тъп, но ти съчувствам!

покриеш на мойто разход, крокодил женски.

1. Миналия февруари комунистите и техните подлоги свалиха законното правителство. 2. За да спечелят изборите, което неуспяха, обещаха ниска цена на тока. 3. Сега управляват/крадат/ с коалициаоните си партньори, всичкото го правят за пари, опианени от властта. 4. А токът ще мине на субсидии от заемите, които теглят, лекторатът им няма да плаща скъп ток, просто данъкоплатеца ще изплаща многократно по-скъпите субсидии

Законното правителство служеше на хора, които са от чужда държава и погазваха интересите на народа по време на валутен борд и дефлация. Така, че хич недей да виеш на кисело, защото ГЕРБ обслужва проруски интереси в промишлеността и енергетиката. Всички всети заедно правят БКП, ами не минава номера!

1) Не са го свалили, а Бойко си подаде оставката; 2) И сегашното е толкова законно, колкото и предишното Да не четеш за Украйна и да бъркаш с България?

винда стар странно се държи. дали от старост или без линукс и тор... .zdsoftточкаcom сещайте се..

добре знаете, че некои си одат с дружина. са оправя сам с мръсни номера в битието ми. не са били едно или две. все ша се уважавам некак си с родител в деменция и неква с деца от затвор. просто вече не верван на случайности такива. май скъпо излиза писането в дир. неква тарифа дайте поне бре. не дължа лев на банка, жена или дете. не съм плащал рушвет. получавал съм подаръци. но след ..за уважение. бил съм наблюдаван, по име и лице и причина ги знам...набеждаван също- от други техни колеги. тук. ако изборите са две в едно - ще подаря технология на всеки от вас. ако не - на света. за броимо доверие в творчество. та тъй..плъхове и свинки.

Хахаха, вие вервате ли й на тази комунистическа ку*ва, дето е на заплата в ЧЕЗ? :)

ОПАЛАААААА ХА ХА ХА ХА СМЯХ КЪМ ЧЕРВЕНОТО СМЕТИЩЕ

като барат с мръсни души храната и душата на децата ми има само една дума - ярост. роден съм по китайски - дракон. нито мишка, ни влечуго, ни пернато. да си имаме уважението. падам си по барбекюта на опорни колци. дайте некой лев кредит на червенките -

роби сме енергийни на путина. оставка. вън. съд. затвор и менкане на пол. тез пачаври там от десетилетия се кълнат в България. и я продават.

тока на българина е 1/3 от цената на германеца. бензина на българина е по-скъп от този на германеца защо българина реве за тока?

Бензина на германеца е по-скъп от бензина на българина

Дизела е 1.35 евро средно (1.30 вечер до 1.40 сутрин и през деня). Колко е в България?

ЧЕЗ АКО РАБОТИ НА ЗАГУБА ДА СИ ХОДИ У ТЯХ ДА ДЕРЕ ЖИВА КОЖА ОТ НАС,НИЕ НЕ СМЕ НИТО ПИТАНИ НИТО ПРОДАВАЛИ НА ЧЕЗ И ДРУГИТЕ ЕРП,САМО ИМ ПЪЛНИМ ГУШАТА И ТО С ГОДИНИ, В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА СПИРА ТОКА НЕПРЕКЪСНАТО ,10 ГОД.НЕ ИСКАТ ТАБЛАТА ДА ИЗВАДЯТ НАВЪН ОТ КЪЩИТЕ ,НАДПИСВАТ СМЕТКИ ,ДРУГИ ПЪК КРАДАТ ТОК,НЯМА УПРАВИЯ.

Споко тази не е експерт.... "Експертите" са в правителството и бат'Сали в Парламента.

виде ли хола и трапезата на учител по физкултура. не завиждам му на барока, но види се човека требе да е в затвора. познавам хора- коват шампиони без плата за България..медали носят, патили и лъгани. може ли така? нечестно.

таз подлога ли е или масов убиец. Боже, нема ли край? Разкаяние няма ли в матриала, та търпи ли търпи... иначе мяза на кръчмарка неква. що си не гледа пенсията..

на бой се не наяжда.

Щом ЧЕЗ работи на загуба - да си закрива бизнеса и да си заминава!

Натам вървят нещата, само сега спора е дали руски или турски фирми ще дойдат, най-вероятно и двете и тогава, понеже собствениците ще бъдат правилни, цената вече можем спокойно да я вднигаме

Трафопостовете за скрап и си заминават, а държавата в каменната ера.

Още 2 мандата на БСП и ДПС и от електората им ще останат само партийните книжки.

Как ми се иска наистина да вдигнат цената с 20 % ... тогава да видят какво им се пише . Ще видят къде зимуват раците тези ерп-та и правителства и другите там ...

Това удоволствие ще бъде любезно предоставено на следващият министър председател. Ааа, и като бонус ще получи не 4, а 8 милиарда дълг на НЕК! След това . . . . вече сме го гледали . . .

Не може да купуваш тока по 5 лева и да го продаваш на бедния българин по 2.20лв. Такова животно още не се е родило. Българина като е беден, да се погрижи да си вдигне доходите, а да не чака някой друг да го направи вместо него.

Дреме им на тях, цената ще бъде каквато я определи пазара. Въпроса е хората да имат работа и добри заплати, апропо какво стана с 250 000 работни места че нещо забравихме тая тема

Другари! Спокойно! Цената на тока Партията няма да я вдигне! Ще я вдигнат или герберите, или тези, които изкупят фалиралата НЕК след 3-4 месеца. До тогава - ядене и пиене, а после ще му мислим!

1. С това 'намаляване' цената на тока, очевидно и НЕК е на загуба, което води до една цъкаща бомба със закъснител за всяко следващо правителство! 2. Добре е да се отвърже цената на тока от цената на преноса. Няма друга куриерска фирма, чиято услуга да е процент от стойността на това, което пренася. Цената за пренос трябва да е твърда - примерно 4 стотинки и край. 3. На ЕРП-тата могат толкова други законови мерки да им наложат, че свят да им се завие - само е достатъчно да приемат закон с който се задължават на инвеститора, построил трафопоста да му го изкупят в рамките на 6 месеца (вместо както сега след 12-15 години)

Най-големия хумор е, че тази се води "независим" експерт, но се изказва на форум заплатен от ЧЕЗ. Цялата ни "независимост" е такава и на съда, и на политиците ни и на полицията ни. Всички са безкрайно "независими", т.е. от тях нищо не зависи, но е важно кой плаща музиката.

А от кого трябва да е платен независимия експерт? Или той работи безплатно? Аз ако предлагам услуга, ще я предлагам на този който плаща. Ти явно по друг начин процедираш. Ходиш на работа на едно място, защото те кефи, пък получаваш пари от друго, защото трябва или? :)

Предното правителство подаде оставка за по-малко от 20%!

Oще малко ще ви търпя номерата!

До кога бре Миме!

в хандбала.

Не искам да те разочаровам, но ти си никой. От теб отдавна не зависи абсолютно нищо. За съжаление!

Да му мисли следващото правителство.

но пак нашто..

Първо да се забрани на ЕРП да изнасят печалбата си извън България.Никакви консултански услуги извън България.Горките ЕРП-та работят на загуба!Иначе да си вървят откъдето са дошли.

На частна фирма почти нищо не можеш да и забраниш.

можем като ги изритаме от българия,както ги изритаха от много други държави

я си погледни последната сметка и виж колко % отиват към ерп-тата!!! грешката беше направена още преди хх години! грешка обаче в злоупотребите няма-всеки вързан по веригата иска да краде! а и сами си отговорете-колко от вас тук във форума крадете ток! в цяла европа е така - производителят не е и разпределител!!! кражбите обаче в европа са почти нулеви!

Отиват 3.6 стотинки на всеки киловатчас или 51% над цената на енергийния микс! Малко ли им е? За НЕК отиват само 1 стотинка, като делът на НЕК нарастваше с всяко понижение на цената на тока, за сметка на прЕстъпниците! ЧЕЗ и ЕВН ли не са производители с техните ВЕИта????? Моля!? И производители, и разпределители и снабдители са! Законно ли е според Вас?

според мен,целенасочено се води системата към крах,за да може да се превърне в независима"руска"! ще дойде денят в ,който и другари и юрушчии ще се бият в гърдите и ще казват,че единственото ни спасение е матка россия!

С колко ти напълниха гушката за да искаш такова увеличение. Може ли да има баснословни заплати и пълнене на гушки на някой като теб за сметка на народа.

Добра първа крачка за стабилизиране на НЕК би била ЕРП-тата да върнат част от парите изнесени към фирмите-майки като платени консултантски услуги дето не са извършени и да си платят с тях дължимото към НЕК. Втората добра крачка би била енергийната борса и производителите на ток да отидат на свободния пазар, пък нека ВЕИ-тата и американските Марици да предлагат на него ток на сегашните цени. Само две малки стъпчици, но с огромно значение за стабилизирането на НЕК без да се налага разните измислени и високоплатени от ЕРП-тата експерти да дават съвети за повишение на тока. Такива "експерти" да напрегнат мозъците си и да посъветват ЕРП-тата и производителите на ток да започнат да работят почтено и да не злоупотребяват с търпението на българите, защото когато миналата година бяха протестите не им минаваше през ум да искат повишение на цените, а гледаха да им оцелеят стъклата на скъпите офиси.

Тези експерти защо не препоръчаха на ЕРП-тата да не назначават хора като Митко Каратиста в бордовете на директорите им и да им плащат огромни заплати, да ги возят скъпи коли и т.н. екстри, които дори високообразовани и квалифицирани българи не могат да си позволят. Ако икономисат от такива разходи сигурно и задълженията към НЕК щяха да си платят.

Бомбата със закъснител в енергетиката я заложи царчето, нека си спомним кой го избра. А това, което прави Станишко в момента е допълнително изостряне на ситуацията, но добрата новина е, че така по-скоро системата в този й вид ще колабира и ще се сложи край на тази вечна популистка агония.

А в крайна сметка се оказа , че НЕК дължи повече пари на ЕРП-тата, а не обратното. Аз вече нищо не разбирам. Само ни преметат от тоа на оня от оня на тоа и накрая, АМ кожената пръчица и пада едно смукане и лизане. ЦЕЛ НАРОД ДУХАЧИ СА НИ СЪБРАЛИ, Не ЧЕ сме много ама...... И за всичко е така не е само тока

за пореден път се доказва, че цялата калкулация в енергийният сектор се проектира от тотално ограничени хора без абсолютно никакви, практически и актуални виждания в областа за която са се писали експерти. и това под формата на лекция на "независим, енергиен експерт" но пък и същевременно кръгла нула по всички изплямпани теми.. защото, въпросът не е дали и колко пари щели да постъпват след увеличене, а кой плати пак седенката на поредните първобити за дискусията им около топлата вода !? възможностите за напасване на приходи и капацитети се решават технически и са безкрайни но нито една от тях даже и не се обсъжда и това само поради безкрайно ограничете умствени възможности на болното от пещерна комплексарщина, тебеширено поколение.

спокойно бе хора, ще се изпотрепете - тока не беше ли без пари ?

Не разбирам, защо ЕРП-тата не закриват бизнеса си в България и не си ходят след като работят на загуба ? Ако не са мазохисти или ненормални и все още правят бизнес тук значи с ана печалба и лъжат държавата !

И това ще стане, и познай кой ще дойде? Руснаци или турци. А какви цени ще има тогава може сами да се сетите

Въпросът е резонен, но предполагам, когато си инвестирал няколко стотици милиони не е като да ти дължат 16 заплати и ти още да седиш и да чакаш... или пък е точно същото, като се замислиш.

Нещо не си спомням да съм ги калесвал с бъклица тия ЕРП-та да идват в БГ. Като не им харесва-айде метла!

ти не ,ама някои другари да

20% ще покрие ако задъжението е един илиард. А ако е между "един и четири" както се говори?

Това показва колко и е точността на изчислението на "секспертката". Хайде тогава 1 милиард за нея, а трите други за мен? :)

само да напомня на пишещите минуси(т.е. тия дето не виждат по-далеч от червеният си нос),че тарифата е една и съща за всички! ако ще и краката да му оближете на станишев,няма да получите остъпка в сметката!

Какъв е тоя семинар, организиран от ЧЕЗ и к'ва е тая "независима" кифла, че да им правите безплатна реклама и отразяване на събитията им тук, в сайта! А че цената на тока ще се вдига това е ясно и неизбежно... Въпросът е, какво се случва с доходите на населението?! Защото проблемът не е в цените а в покупателната способност - всеки идиот, учил икономика го знае... или би трябвало да го знае...

орешарски явно не знае. Или не е учил икономика.

ами те икономическите експерти ще ти отговорят веднага с дежурният отговор!!!: с повишаване на доходите се повишава и инфлацията. банално ама вярно!

Пиша ти минус. Защото доходите на населението са приоритет на самото население. Който и да ви управлява няма да ви направи по-богати. Може да ви направи само еднакво бедни.

Аха, мина известно време, овчеството се поуспокои, и хайде пак да вдигаме цената на тока. И старата песен, обявяваме +20%, хората нстръхват, сваляме 5-10% от тия 20% и всичко е наред :) А, бой де!

По думите ЧЕЗ работи на загуба по отношение на продажбите на битовите потребители. Без да имам достъп до глобалните числа, най вероятно госпожата е права - просто при свитото потребление и по малкия брой потребители тези компании няма как да печелят. Когато са закупували дружествата е имало по голяма консумация и повече потребители, промишленост и тн.. - сега всичко е свито. Моят семеен бюджет се изяжда много повече от :комуникационни услуги в границите 50-60лв(2 моб.тел+стационарен+интернет+тв), гориво 60-70лв и ел.енергия 30-35лв. Защо никой не погва доставчиците на тия услуги като натоварващи всяко семейство!!! ЕРП не произвеждат нищо те са междинно звено на % и колкото по малко е оборота , толкова е приходът им по малко. То това важи и за НЕК колкото по малка консумация - по малко приходи и по скъпа продукция защото се разхвърля същия разход на по малко консумирана енергия.

ека видим суровите данни и ние ще си педценим. Аман от експерти без знания и интелект

Щото без интернет и телефон можеш, но без ток няма как да си стоплиш и яденето. Аман от експерти.

Браво, човече! Много си икономичен... Явно живееш сам, на тясно, без комуникации, без екстри и изкарваш таратайката само събота и неделя... Не бе честно, завиждам ти на разходите...;-)

Стар комунистически приом. Вика се 20% увеличение и накрая "загрижени" за хората в държавата ще се "преборят" 13%. Така народа ще е доволен без кавички и те пак ще излезнат сухи от кашата която натвориха. Винаги така го правят.