Средно около 100 лв. по-малко излиза месечната сметка, ако през зимата изберем да се топлим на ток, а не с парно. Условието е цените на топлинната енергия останат същите след 1 октомври, когато ще има нова промяна, уточнява в. "Стандарт". Заради сериозния скок на цената на газа с близо 25%, цената на топлинната енергия също се вдигна средно с близо 12% от 1 юли, а за София - с 19 на сто.

При средно потребление 2,25 мегаватчаса на месец през зимата за двустаен апартамент сметката за парно на софиянци ще излиза около 210 лв. Ако същият апартамент се отоплява с два климатика, за консумирания от тях ток ще трябва да плати около 130 лв., са изчислили от вестника. 

Ако абонати на топлофикациите обаче масово се откажат от услугата и се отопляват с ток, може да има аварии в блокове, проектирани за централно отопление, коментира преди дни Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), цитиран от информационните агенции. Едва ли в блоковете, където е пресметнато, че отоплението трябва да се извършва с топлинна енергия, електрическата мрежа би издържала, категоричен е той.
От ЕРП-тата обаче опонираха, че вече имат опит от газовата криза през 2009-а и по думите им мрежата би издържала на по-голямото натоварване.

Новост ни очаква и в сметките за ток от 1 юли. Те ще станат не само по-големи, но и по-сложни, отбелязва в. "Труд".
Осем отделни вида цени, вместо досегашните пет, ще влизат във фактурите ни от утре. Сегашните пет вида цени в сметките са: за пренос по разпределителната мрежа, за достъп до нея, за енергия по дневната тарифа, за енергия по нощната тарифа и добавка за “зелена” енергия.
Към тях от юли се добавят цена за пренос през мрежата на НЕК, цена за достъп до мрежата на НЕК и добавка за подпомагане на парното. Става дума за т. нар. когенерация, или комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия. Стойността на добавката е определена на 0,219 ст./квтч и ще се начислява върху цялото потребление на всеки абонат на енергото в страната. Събраните пари ще се използват за изкупуване на тока от топлофикациите на завишени цени, така че парното да не фалира. За целта електричеството от топлофикациите ще струва до 4 пъти по-скъпо от средната цена на тока в страната.

НЕК например ще продава ток на енергото по 7,092 ст./квтч, но ще го купува от “Топлофикация София” по 24,859 ст./квтч. Токът от пловдивското парно ще струва 22,745 ст., от плевенското - 23,304 ст., а от врачанското - 24,812 ст. Токът от когенерация няма голяма тежест в енергийния микс, така че подпомагането на парното не натоварва чак толкова отопляващите се на ток.