Преди дни от ДКЕВР обявиха, че средното увеличение на общата цена на тока за битови клиенти от 1 октомври ще в размер на 9.79%.

Днес от "Атака" се събраха първо пред Министерски съвет, за да протестират. Лично лидерът на партията Волен Сидеров оглави митинга.

"Атака", както и народът, е против поскъпването на тока. Не искаме да се повишава тока, тази антинародна политика трябва да спре. Ще се борим против това увеличение и ще мобилизираме всички българи, за да спре тази колониална политика. Повишаването на цената на тока няма никакви обективни причини и основания", каза той, цитиран от пресцентъра на партията.

Той припомня как в 42-то Народно събрание единствено те са поискали мораториум върху цените на тока, но ГЕРБ, БСП и ДПС са го отхвърлили.
От "Атака" заявиха, че това е началото на поредица национални протести.

Вижте снимки>>

По-късно демонстрантите отидоха до сградата на ДКЕВР, която се намира на бул. "Дондуков" 8-10, точно до тази на правителството. Част от събралите се около стотина души опитаха да влязат вътре, за да разговарят с ръководството, предаде bTV. Полицията успя да отблъсне опита им да проникнат и до по-сериозни сблъсъци не се стигна, но се наложи движението да бъде спряно за кратко.

Пресцентърът на партията съобщи, че Сидеров е призовал председателя на комисията да слезе и да обясни пред хората защо повишават цената на тока.
От ДКЕВР обаче отказали с аргумента, че не знаят какво обяснение да дадат.

След това шествието продължи към представителството на електрокомпанията ЧЕЗ, където атакистите призоваха за изгонването на трите ЕРП-та от България.
По пътя напрежението отново ескалира, след като минувач извика "Еничари" по адрес на демонстрантите, съобщи OFFNews.
Те го подгониха, а когато мъжът се скри в автомобила си, счупиха един от фаровете. След намесата на полицията шофьорът успя да потегли безпрепятствено.

От общината съобщиха, че протестът не е съгласуван с нея.