В Европейския съюз България харчи енергията най-неефективно, което означава, че има много неизползвани начини за пестене на ток, сочи още анализът на ЧЕЗ.

Най-голяма част от сметките ни - 58%, се дължат на отоплението през зимата и охлаждането през лятото, които "гълтат" повече от половината енергия, която изразходваме. По-голямата част от тази енергия обаче "изтича" от дома през лошата изолация и старата дограма.
Правилната температура в помещенията е между 18 и 21 градуса, намалението й само с един градус може да снижи сметките с до 10%, са изчислили специалистите. Те съветват пред радиаторите да не се поставят мебели, а зад парното да се сложи фолио. Електричество могат да спестят и климатиците от енергиен клас А.

Загряването на вода е вторият по големина енергиен разход. 
Бойлерът обикновено е "виновник" за около 23% от сметката, която плащаме. За да се намали разходът е необходимо термостатът му да е на 60-65 градуса, а резервоарът му да се източва на всеки три месеца. Използвайте душ, вместо вана, и инсталирайте кран и душ глава, смесващи водата с въздух, съветват експертите.

В общия случай прозорците са причина за 10-25 на сто от сметката за отопление през зимата и за климатиците през лятото. Затова е необходимо обикновената дограма да се замени с ПВЦ или алуминиева, а домът да се изолира.

Най-бързият начин за намаляване на сметката е подмяната на старите крушки с енергийно ефективни, тъй като около 6 на сто от всяка сметка за ток се пада на осветлението. Енергийно ефективните крушки използват 5 пъти по-малко електричество от обикновените и издържат от 10 до 15 пъти по-дълго. Монтирането на таймери или датчици за движение, които изключват светлините, когато не са необходими, също би спестило пари. Боядисването на стаите в бледи цветове също води до по-малка нужда от светлина.

Печки, хладилници, фризери, перални и сушилни харчат енергия, за която отиват 15% от парите ни за ток. Затова трябва да се избират уреди от най-високия клас на ефективност - А или А+. По-изгодно е да дадем малко повече пари за закупуването им, отколкото да плащаме по-високи сметки за следващите 9-12 години, колкото е жизненият цикъл на уредите.

Хладилниците и фризерите трябва да се поставят далече от пряка слънчева светлина, готварска печка или бойлер. В тях не трябва да се поставят топли или горещи елементи, а обемът им трябва да е запълнен на три четвърти. Вратите им не трябва да стоят отворени, за да се предотврати навлизането на топъл въздух.

При готвене трябва да се уверим, че съдът е плосък, плътно прилепнал към котлоните и отговарящ на размера им. След кипване, топлината трябва да се намали. Използването на капак също би спестило енергия. Използването на тенджери под налягане или бавен котлон са по-ефективни, както и тостерът, вместо котлон за препичане на филийки.
Използването на вентилатор във фурната намалява енергийния разход с 20%. Трябва да се избягва и отварянето на фурната по време на готвене.

Изчислено е, че повечето от тока, използван в перални, сушилни и миялни машини, отива за нагряване на водата или дрехите. Можем да плащаме по-малко, ако перем, мием и сушим на по-ниска температура и намаляваме влажността на дрехите преди да ги сложим в сушилнята.

При покупката на офис техника или електроника трябва да се избират такива с енергоспестяващия етикет "енергийна звезда", съветват специалистите. Използването на такъв компютър например спестява от 30 до 65 на сто от енергията в сравнение с обикновения компютър. Адапторът на лаптопа черпи енергия непрекъснато, дори когато преносимият компютър не е включен към него, припомнят още експертите. Изключването на зарядните устройства, когато не се използват, също ще спести от сметките.

Много от уредите продължават да харчат ток, дори когато са изключени - ДВД плейърите, телевизорите, стереоуредбите, компютрите и кухненските уреди. Затова трябва да се изключват от контакта или да се използва разклонител с превключвател.

Предотвратяването на практиката на "пилеене" не само ще намали сметките ни, но ще понижи и въглеродния отпечатък, излъчван с потреблението на всеки от нас. Ако сме жител на столицата, по-разумно и лесно е да пестим енергия, отколкото да засаждаме 17 дръвчета на година, колкото са необходими, за да неутрализират вредните емисии, които причиняваме с действията, са изчислили още специалистите.

Към момента България е на трето място в европейското състезание за пестене на енергия в домакинствата "Климатична купа на гражданите на Европа", съобщи по-рано днес на пресконференция Здравко Георгиев, изпълнителен директор на Софийска енергийна агенция - СОФЕНА. Във временната класация води Гърция.

Състезанието продължава да 15 май и в него може да се включи всяко домакинство. Повече информация за състезанието може да се получи на интернет адрес http://bg.theclimatecup.eu.