Около това становище се обединиха в Стара Загора представители на правителството, парламента, синдикати и евродепутати на кръгла маса за спасяване на топлоенергетиката, съобщи БНТ.

Успоредно с това ТЕЦ-овете трябва до 2021 година да модернизират своите пречистващи инсталации.

Всички участници в дискусията се обединиха около становището, че по никакъв начин не трябва да се допуска затварянето на топлоцентралите в Маришкия басейн. Това ще застраши енергийната сигурност на България, защото те произвеждат 40% от електричеството на страната.

През 2021 година България трябва да затвори въглищните си централи, защото не отговарят на новите завишени екокритерии.

Министърът на енергетиката обясни, че има вариант Брюксел да отложи прилагането на екозаконодателството, ако ТЕЦ-овете докажат, че ще инвестират в нови пречистващи инсталации.

 "От този анализ, скъпи колеги, трябва по безспорен начин да е доказано, че разходите, които трябва да извършим, за да постигнем тези завишени изисквания от страна на ЕК в пъти ще превишават ползите за екологията", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев предложи национален план за модернизацията на ТЕЦ-овете.

Сергей Станишев - председател на ПЕС: "Общият обем инвестиции, който би бил необходим за ТЕЦ-овете за този бранш на индустрията е около 3 млрд. лв. Може да се търсят различни механизми и източници на това финансиране. Едната част може да бъде и държавно гарантиран заем, тука трябва разговор с Банката за развитие, с частния сектор и с много други", отбеляза той.

Премиерът Бойко Борисов са ангажира българското правителство да направи всичко възможно за да се смекчи позицията на Брюксел и да бъдат спасени близо 120 000 работни места в енергетиката.