Агенциите се позоваха на вестник "Вангуардия".

По информация на испанското издание предполагаемият терорист - 22-годишният мароканец Юнес Абуякуб, е бил заловен в град Сант Садурни д'Аноя, в провинция Барселона.

Юнес Абуякуб е опасен и може би въоръжен, предаде по-рано Франс прес.

На 17 август шофьор на микробус се вряза в хора на оживената барселонска улица "Ла Рамбла". Каталунските власти идентифицираха именно Юнес Абуякуб като шофьор на микробуса.

22-годишен мароканец е шофьорът, мачкал на ”Ла Рамбла” >>

Минути след нападението на "Ла Рамбла", терористът успява да избяга до намиращия се в близост пазар Бокерия, където е заснет от охранителни камери.

Почти сигурно е, че след това той е похитил автомобил за бягство и е убил водача му. В четвъртък следобед пътни полицаи в Барселона опитват да спрат за проверка колата, но неуспешно. По-късно тя е намерена в градче, близо до Барселона, а на пътническата седалка е открит мъж с прободни рани. Смята се, че убитият - 34-годишен испанец, е 15-та жертва на атентаторите.

В кола откриха 15-а жертва на терора в Каталуния >>

Впоследствие бе извършен втори терористичен акт в град Камбрилс в южната част на Каталуния, където полицията ликвидира петима терористи.

Същевременно испанското радио "Кадена сер" съобщи, че полицията е застреляла мъж, носещ колан с експлозиви, в град Субиратс, западно от Барселона, предадоха Ройтерс и ТАСС.