Аналоговият ТВ сигнал спрян окончателно, 100 000 са без телевизия

stat
11:53  |  30 септември 2013 / Редактор Гергана Мишева / обновено преди 569 минути

Аналоговият сигнал в София бе прекъснат окончателно на тържествена церемония малко преди обяд днес. Така в цялата страна вече може да се гледа само цифрова телевизия. По последни данни обаче около 100 000 души нямат тази възможност.
Като цяло подаването на аналогов телевизионен сигнал спря от 00.00 часа на 30 септември. Около 11.30 ч. днес в Телевизионната кула в София обаче зам.-министърът на транспорта, информационните технологи и съобщенията Георги Тодоров се обади в телевизионната станция на Копитото да се изключи аналоговата телевизия за столицата.
Това стана тържествено, в присъствието на журналисти.

"НУРТС Диджитъл" постигна покритие на 96,2% от населението на България с цифров ефирен сигнал, което е повече от регламентираното - 95 на сто. Това означава, че около 100 000 души няма да гледат цифрова ефирна телевизия", заяви Тодоров.

Инвестицията за 3 години е повече от 100 млн. лв. – основно за ново оборудване, уточни Свилен Попов, изпълнителен директор на „НУРТС България”. 

Тодоров коментира още, че и до момента аналоговата телевизия е била гледана от 20% от населението на България. 

В отговор на въпрос той заяви, че няма проблем и телевизор "Опера" да се включи към цифровата система през антенния вход и да се гледа безпроблемно. 

По-рано министърът на информационните технологии Данаил Папазов призна пред БНТ, че във ведомството му нямат информация колко души от днес в страната са без телевизия заради цифровизацията. Той уточни, че се предполага, че са около 5%. По думите му и аналоговият сигнал не покривал цялата страна.
Мнение:

Ако пък сте подарили на баба си ”нов” китайски подарък от Илиенци през 90-те, а тя едва се е научила да борави с дистанционното му управление, вие ще я стресирате неимоверно с необходимостта да работи с две такива ”устройства” - да ползва едното, за да включи телевизора си само като монитор на AV-то, а да сменя каналите с ”онуй сложното” на декодера. Недай боже да спре токът и да изчезнат настройките на телевизора и декодера - паниката и дългите обяснения по телефона са ви гарантирани.
Янчев

Прочети още »

Той коментира, че няма вариант 1 милион души да останат без сигнал и не може толкова скоро да се знае колко ще са хората.
Преди дни председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков обаче предупреди, че между 350 000 и 1 000 000 души може да останат без телевизия.

Министърът посочи, че трябва да се провери дали проблемите в местата, където няма сигнал, не са от ретранслатор, който не е преоборудван.

Министърът призова да се спре "шумната рекламна акция" на цифровизацията.
За реклама на процеса на цифровизацията държавата на два етапа отпусна над 19 млн. лв.

За контрола върху декодерите Папазов каза, че МТИТС е образувало само два търга, с които се доставят декодерите, а социалните служби казват кой има право да получи тези декодери.

По последни данни безплатни декодери за цифрова телевизия са взели около 75 000 от имащите право на това 210 000 души, които са получавали помощи за миналия отоплителен сезон.
Ваучерите за безплатни декодери се раздават до 30 октомври
, а валидността им е до края на ноември.


Анкета: Ще се откажете ли от доставчик, за да гледате ефирна цифрова ТВ?


Последно в Общество


Ще тръгнат ли мигрантите и през Черно море?

Зачестиха случаите на пристигащи в Румъния бежанци. Дали през Черно море не възниква нов маршрут? Какви са позициите на Румъния и как ще реагира България?