В 4 часа тази сутрин е завършил аукционът за телекома в Лондон.

Двама внесоха 20 милиона евро депозит, за да участват в наддаването за "Виваком" - гръцкият предприемач Панос Германос и българинът Спас Русев, който е близък до бившия премиер Симеон Сакскобурготски.

Търгът, който организира "ВТБ капитал" - Лондон, е започнал в 11 часа българско време в четвъртък и е завършил в 4 часа сутринта днес. Появило се е напрежение, тъй като в регламента не е било предвидено толкова дълго време да се наддава и е имало спорове дали да прекъсне след полунощ или да продължи.

По време на аукциона оценката на “Виваком” скочила над 10 пъти. Към 19 часа българско време вчера сумата била около 280 милиона евро. Така на практика нощното наддаване е увеличило цената с близо 50 милиона евро. При 330 милиона евро се е отказал вторият кандидат - Панос Германос.

Той в момента контролира гръцката Olympia, твърдят анализатори на сделката. Гръкът, известен с веригата едноименни магазини у нас, има инвестиции в имоти, телекомуникации и екопроекти. Фактът, че в телекомуникациите Германос е имал за партньор Тор Бьорголфсон, породи очакването, че двамата играят в отбор и за “Виваком”.

До продажбата се стигна, след като акционерите на “Виваком” - Цветан Василев 43,33%, ВТБ през лондонското си звено “ВТБ капитал” с 33,33% и други група кредитори на телекома, водени от Майкъл Тененбаум – с останалите 23.34%, не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22-ри май 2015-а година.

Финансирането е обезпечено чрез залог на 100% от акциите на люксембургската компания InterV. Неплатежоспособността е настъпила на падежа на финансирането през май 2015 г. и считано от този момент кредиторите са издали няколко последователни уведомления за спиране на последващи действия, докато проучват възможни решения за погасяване на дълга.

След преглед на възможните варианти за погасяване, кредиторът инициира процес по принудително изпълнение спрямо приетите като обезпечение акции на InterV. ВТБ Capital като секюритизиращ агент наема компания, която да консултира процеса по незабавна реализация.

След като руснаците изчакаха 6 месеца след крайния срок, в края на октомври “ВТБ капитал” обяви, че пристъпва към продажбата на “Виваком”.

Дни след решението на руската банка, руският съсобственик на телекомуникационния оператор „Виваком“ Дмитрий Косарев се обърна към прокуратурата да възпрепятства незаконното отнемане на компанията. Косарев е собственик на компанията Empreno Ventures Limited, която чрез дъщерната си фирма притежава 76% от акциите на „Българската телекомуникационна компания“ (БТК), работеща под името „Виваком“.

Според бившия финансов министър и настоящ представител на ВТБ в България Милен Велчев компанията си е собственост на Цветан Василев.

За първите 9 месеца на годината "Виваком" има ръст на приходите от 4% и над 3 милиона и 20 хиляди потребители у нас на мобилните ѝ услуги.