Не се явиха кандидати на втория търг с явно наддаване за продажба на производствената площадка на комбината "Кремиковци", съобщи синдикът Цветан Банков, предаде  БТА. За продажба се предлагаха също всички активи, свързани с основната дейност на комбината.

Оценката на обособената част за продажба е 565 517 510 лева. Началната цена за втория търг бе намалена на 80% от оценката, или 452 414 008 лева, а стъпката за наддаване - 5 милиона лева.

Поради неявяването на купувачи търгът няма да се състои, обяви синдикът.
Предстои нова оценка на активите на комбината. След това на нов търг ще бъдат предложени всички производствени мощности на "Кремиковци", уточни Банков. Той изрази надежда, че новата оценка ще привлече инвеститори, тъй като основната причина за провала на търга днес, е била твърде високата обявена цена.
Синдикът планира да оформи и нова обособена част от комбината за продажба чрез търг. По думите му в нея отново ще бъде включена производствената площадка като цяло - със сградите, машините и съоръженията, които се намират върху нея, и всички инфраструктуни обекти, които обслужват производствената дейност на "Кремиковци". 

Банков обяви още, че търговските бази на "Кремиковци" в Марикостиново и Своге ще се продават чрез търг, съответно на 22 и на 23 ноември.
Началната цена за цеха в Марикостиново е 387 000 лева, а на цеха в Своге - 199 000 лева. Търговете ще са по досегашната схема - първият ще е с тайно наддаване, ако е неуспешен, ще има втори - с явно наддаване с началната цена 80 на сто от оценката.

"Кремиковци" разполага с около 280 апартамента, наети от работниците на дружество, които синдикът планира да пусне за продажба през следващата година, когато се очаква поне леко да се стабилизира кредитният пазар, поясни синдикът. Процедурата за тяхната продажба предвижда, след като им се направи оценка, те да се предложат на наемателя, ако той е бил работник или служител в комбината към 12 юни 2009 г. Това е датата, на която се състоя събранието на кредиторите за приемането на реда и начина за осребряване на имуществото на "Кремиковци" и методите на оценка. Наемателят разполага с два месеца, в които да декларира намеренията си. При отказ да купи жилището, то ще се продава по общия ред, каза синдикът.

Той уточни, че работници, които не са получили заплати за декември 2008 г., за януари и февруари 2009 г. и за седем месеца през същата година, в които са получавали само аванси, при покана да купят жилище, ще имат право на приспадане от цената на дължимите от комбината суми.