Според анализатори това е опит да се противодейства на нарастващото влияние на "Ислямска държава" сред местните джихадисти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Афганистанските власти от няколко месеца говорят за засилване на ролята на ИД, а бивши талибански командири, недоволни от сегашното ръководство, се заклеха във вярност на тази организация, която контролира части от Ирак и Сирия.

Биографията на молла Омар е написана на английски и бе качена вчера на официалния сайт на бунтовниците по случай 19-ата годишнина от избирането му за върховен лидер на талибаните на 4 април 1996 г.

Омар е роден през 1960 г. в селце в провинция Кандахар.
Любимото оръжие на мистериозния талибански лидер е РПГ-7
, ръчен противотанков гранатомет руско производство, се казва в биографията.

В битка с руски войници между 1983 г. и 1991 г. Омар е загубил дясното си око, като е бил раняван четири пъти, предаде Би Би Си.

За него става ясно, че е спокоен човек и не губи кураж, приветлив е, има чувство за хумор, не се смята за по-добър от останалите.

Освен това няма собствен дом и чужда банкова сметка.

В текста пише, че молла Омар продължава да се занимава с джихадистки дейности, за да се опровергаят слуховете сред местните бунтовници, че едноокият им командир е умрял.

През 2011 г. излезе информация, че молла Омар е бил ликвидиран в Пакистан, но бе опровергана.