На пресконференция в Бургас кметовете на Созопол - Панайот Рейзи, на Царево - Георги Лапчев, на Приморско - Димитър Германов, на Поморие - Иван Алексиев, и зам.-кметът на община Несебър - Виктор Борисов, призоваха депутатите да не допускат тези промени да влизат за обсъждане в пленарна зала. Според тях промените създават неравнопоставеност за развитие на тези общини, които нямат одобрен и влязъл в сила общ устройствен план (ОУП).

Панайот Рейзи заяви, че тези промени ще се отразят негативно както на общините и общинските бюджети, така и на държавните проекти, предаде "Фокус". По думите му в предвижданите изменения в закона в 100-метровата крайбрежна зона е предвидено да се строят само алеи и малки спортни съоръжения.
Кметът смята, че от това ще загуби туризмът, ще се увеличи безработицата, ще се объркат общинските бюджети и приемането на ОУП. "На пръсти се броят общините, които имат приети такива, ние тръгваме да слагаме допълнителни забрани", посочи Рейзи.

По думите му какъвто й да е вид строителството, което е предвидено по ОУП, то ще бъде спряно. Ако тази забрана влезе в пленарна зала и бъде приета, то ние - общините, няма да може да изпълним своите бюджети, а догодина трябва да ги намалим поне с 30%, посочи още кметът на Созопол. "Нека направят промените в частта за концесиите, това, което беше и основното, заради което тръгнаха промените в закона", предложи той.

Още в началото на април Рейзи изпрати агрументите си против промените в закона  до народните представители до всички черноморски кметове и до Асоциацията на Българските черноморски общини. Това стана след като през март правителството одобри проекта за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Според промените в селищни образувания и територии, предвидени за урбанизиране, ще може да се изграждат само озеленени площи - паркове и градини, в които се допуска строителство на обекти за хранене, открити обекти за спортни или културни дейности, площадки за игра и монументално-декоративни елементи, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.

Обектите за хранене и спомагателните постройки и съоръжения към обектите за спортни и културни дейности може да заемат площ не повече от 10% от площта на урегулирания поземлен имот и да са с височина до 6 м.
Допуска се ползването на допълнителна търговска площ към обектите за бързо хранене, като същата не може да заема повече от 2% от активната плажна площ на морския плаж.