Това заяви еврокомисарят по хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева тази сутрин пред bTV, цитирана от КРОСС. 

Моята молба към министър Росен Плевнелиев е да се отнесе към това колко надежден е контролът, призова тя.
Еврокомисарят намира за “лошо” в ситуация на криза фирмите да свиват цените, а оттам и качеството, а контролът да липсва или да е само на хартия, цитира я "Всеки ден". Трябва да се намери друг начин за конкуренция, за да се вдигне качеството и контролът върху него, смята Георгиева.

Запитана дали страната ни е подготвена за случаи на бедствия, тя отговори: „България има много добре подготвени кадри, българските пожарникари са отлични, но те не са добре оборудвани с техника".
Те й споделили, че за първи път има правителство, което се интересува от проблемите им.

Ние сме в условията на криза, която все още има доза на непредсказуемост, заяви oще еврокомисарят, цитирана от в. "Дневник". Според нея въпречи че вече две години сме в нея, още не можем да кажем какво ще стане през следващото тримесечие или след година-две.
По думите й не се очаква да има второ влошаване на рецесията. Когато правителствата и бизнесът са предпазливи обаче, самото излизане от кризата се забавя.

"Много бавно, много внимателно и много предпазливо се действа, което означава, че световната икономика се влачи по корем", заяви еврокомисарят.

По повод българската икономика тя допълни, че трябва да сме предпазливи и да държим здраво фискалната дисциплина, както и да си мислим как да поощряваме бизнеса.

Георгиева коментира и актуалния ромски проблем, като отбеляза, че трябва ромите задължително да бъдат интегрирани и даде за пример Испания, където се уважават правата на всички. За да сме богати, трябва да разчитаме на всеки гражданин, призова еврокомисарят.