Те връчиха писмо на посланика Етиен дьо Понсен, адресирано до президента на Франция Никола Саркози. В писмото се настоява френската държава да прекрати изгонването на граждани на Европейския съюз заради етническия им произход, предаде БНР.

"Нелегални хора няма." „Европа е за всички нас", напомниха ромите, които бяха дошли в центъра на София от цялата страна. Те се обявиха срещу третирането на наши сънародници като втора ръка хора и създаването на негативен образ за цялата ромска общност в Европа, предаде КРОСС. Освен уважение ромската общност иска образование и квалификация, за да може да работи и да живее нормално. Протестиращите категорично се обявиха срещу подкупа от 300 евро, който дават френските власти.

Донка Панайотова, лидер на сдружение „Дром", поиска извинение от името на всички засегнати от френския президент Никола Саркози. Ромите питат защо страна като Франция, допринесла толкова много за ЕС и културата на стария континент, върви срещу девиза на общността - „Единни в многообразието". „Ромите от България виждат надежда в Европейския съюз", каза Панайотова и определи действията на Саркози като средство за спечелване на поредната предизборна кампания.

България не е установила нарушения на европейските разпоредби при връщането на роми от други държави-членки на ЕС. Това заяви в предаването "Събота 150" на БНР министърът на външните работи Николай Младенов. "Нашите консули са винаги там, проверяват на място всичко. И нямаме основание да смятаме, че до момента има направени някакви нарушения на законодателството. Европейското законодателство, и това е хубаво всички да го знаят, изисква след третия месец да можеш да докажеш, че имаш средства, с които да живееш, имаш къде да живееш, имаш осигуровки, здравни и така нататък. И ако ги нямаш, това е основание страната да поиска ти да си тръгнеш", коментира Младенов. Според него, връщането на роми от Франция има юридически основания. Той не смята, че в случая Париж проявява тенденциозно отношение към България.

Евродепутатът от Партията на европейските социалисти Ивайло Калфин изтъкна в предаването "Събота 150", че българското правителство е сгрешило, отказвайки да участва в ромския дебат. "Мълчанието на правителството го поставя в някаква гузна позиция, в която то много трудно след това ще намери аргументи, като иска да защити нещо. Факт е, че срещу страната ни в момента има една много силна негативна кампания. Отворете която и да е западна медия, особено френските, Евронюз и т.н. това са репортажи от ромски квартали, общо взето цялото внушение е: ето тези страни не правят нищо, в тях хората са бедни и затова бягат в Европа. А няма никакво основание България в момента да бъде нападана", посочи Калфин. Според него България едва ли ще бъде приета в Шенгенското пространство преди Румъния.